Dostupni linkovi

Dačić: 'Spoljna politika se svela na borbu protiv korona virusa'


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je za četvrtak, 26. mart planiran let aviona za London kako bi srpske državljane prebacio u Srbiju.

Dačić je rekao da prva „faza evakuacije“ obuhvata ljude "zarobljene" na aerodromima, nakon čega će se nastojati da se prevezu i drugi koji žele da se vrate iz inostranstva.

Dačić je gostujući na Radio-televiziji Vojvodine rekao da se spoljna politika "svela na borbu protiv korona virusa", tako da drugih spoljnopolitičkih aktivnosti i nema, sem nekih video konferencija.

Srpskim državljanima koji žele da se iz inostranstva vrate u Srbiju, preporučio je da se jave diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije i da probaju da se okupe na mestima odakle ih je lakše prevesti, kao što su Pariz, Emirati, Katar, Moskva.

"Nerealno je očekivati da možemo poslati avion u svaku zemlju gde se nalaze", rekao Dačić, navodeći Peru, Kongo, te da se tek sad saznalo gde su sve srpski državljani po svetu, jer inače nemaju obavezu da se javljaju diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Izneo je da Vlada Srbije plaća taj organizovani prevoz svojih državljana.

Dačić je procenio da će u Srbiji, kada prođe pandemija, "Kina svakako biti jedna od najpopularnijih zemalja" jer je "najviše pomogla".

Naveo je da su Norveška i Evropska unija (EU) finansijski pomogli Srbiji, ali da "to ne znači mnogo ako nemate gde da nabavite medicinsku opremu".

Rekao je da se EU "nije pokazala solidarna jer je dala nalog da se zabrani izvoz medicinske opreme", što je mnogima stvorilo probleme, ali da je takvu opremu moguće kupiti u Kini.

On je rekao i da je telefonom razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i da će Rusija pomoći Srbiji, mada i sama Rusija kupuje medicinsku opremu, te da će „pomoći i Emirati“.

XS
SM
MD
LG