Dostupni linkovi

Godfri: Ne treba politizovati pomoć Srbiji iz bilo koje zemlje


Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri
Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da ne treba politizovati pomoć bilo koje zemlje tokom pandemije korona virusa.

"Mi smo veliki donator Srbiji, pomažemo i tokom ove krize sa korona virusom. Najavili smo pomoć u vidu 6.000 testova koji su (u četvrtak 9. parila) stigli u Beograd. SAD su najavile velikodušnu pomoć celom svetu, a Srbija će dobiti deo te pomoći u vrednosti od 1,35 miliona dolara", rekao je Godfri za Glas Amerike.

On je najavio da SAD rade sa Crvenim krstom koji će kupiti pakete sa higijenskih potrepštinama i hranom za oko 4.000 srpskih porodica.

"Već dugo pomažemo Srbiji, uloženo je više od milijardu dolara u protekle dve decenije, a to uključuje i donaciju medicinske opreme bolnici u Nišu, koja je prema mojim saznanjima, sada potpuno osposobljena da učestvuje u testiranju na korona virus", naveo je Godfri.


Dodao je da "treba odati priznanje i mnogim američkim kompanijama", Junajted grupi, Filip Morisu, Majkrosoftu i mnogim drugim firmama i pojedincima koji doniraju novac i opremu.

Na konstataciju da su najviši zvaničnici Srbije dočekivali pomoć iz Rusije i Kine, ali ne i iz SAD, Godfri je rekao da treba biti zahvalan svakome ko je voljan da pomogne drugoj zemlji i dodao da "ne želi da vidi politizaciju zahvalnosti, niti da se pomoć koristi u igranju geopolitike".

"Ministar (spoljnih poslova Srbije) Ivica Dačić je bio veoma zahvalan i odao je priznanje američkoj pomoći. Želim da zahvalim i Srbiji na pomoći, Vlada Srbije i Er Srbija su pomogle da se 250 Amerikanaca vrati kući, cenimo tu pomoć prijatelja", naveo je Godfri.

Rekao je i da su SAD i pre korona virusa izrazile zabrinutost u vezi sa slobodom medija u Srbiji i da to nije brinulo samo Vašington, nego i EU i OEBS.

"Pozvali smo Srbiju da ljudima omogući slobodan pristup informacijama. Brinu nas i pretnje novinarima. Ali mislim da se Vlada Srbije već obavezala da će se, čim bude bezbedno, vratiti normalnom životu", rekao je Godfri.

XS
SM
MD
LG