Dostupni linkovi

Dačić: Srbija očekivala više pomoći od EU


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Srbija je zahvalna Evropskoj uniji na pomoći koja je stigla nakon izbijanja pandemije korona virusa, ali smo očekivali da ta pomoć bude veća i da brže stigne, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"EU je poslala onoliko pomoći Srbiji koliko je mogla i onda kada je bila u stanju da tu pomoć uputi, i na tome smo zahvalni. Da li smo očekivali više, a naročito da li smo očekivali brže, iskreno - jesmo", rekao je Dačić za Večernje novosti, a perenosi Beta.

On je naglasio da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo ima mnoge obaveze prema EU koje ispunjava i to joj daje puno pravo da očekuje da je EU tretira kao svog člana u teškim trenucima.

"Naša politika prema EU se ne menja, članstvo je i dalje prioritet, jer je to u najboljem interesu Srbije. Ali period posle ove krize biće i period preispitivanja kako funkcioniše Unija i Srbija će u tome učestvovati kao strana zainteresovana za budućnost i bolje funkcionisanje EU", rekao je srpski ministar spoljnih poslova.

Dačić je naveo da i EU i sama ima mnogo problema da održi poverenje u vrednosti na kojima je napravljena među svojim članicama.

"Ovo nije prva kriza u kojoj je EU prešla preko svojih temeljnih načela. Setite se samo migrantske krize iz 2015. godine, kada su jedna po jedna članica zatvarale svoje granice, rušeći sporazume o slobodi kretanja i prihvatanju azilanata. Srbija je i tada bila mnogo veći Evropljanin od mnogih u EU, a i sada je", rekao je Dačić.

Dodao je i da se snaga vrednosti na kojima je EU zasnovana najbolje testira u kriznim situacijama.

XS
SM
MD
LG