Dostupni linkovi

Gavrilo Stević oslobođen krivice za ratovanje u Ukrajini


Gavrilo Stević daje izjavu medijima nakon oslobađajuće presude ispred Suda BiH, Sarajevo, 10. mart
Gavrilo Stević daje izjavu medijima nakon oslobađajuće presude ispred Suda BiH, Sarajevo, 10. mart

Gavrilo Stević, kojeg je optužnica teretila da je počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama u Ukrajini, oslobođen je optužbi po svim tačkama.

Sud Bosne i Hercegovine naveo je da optužba nije dokazala da je Stević, prvi optuženi za ratovanje u Ukrajini, kriv za djela koja su mu se stavljala na teret.

"Optuženi Gavrilo Stević oslobođen je optužbe da je kao državljanin Bosne i Hercegovine, dana 8.7.2014. godine, postupajući protivno članu 2. i 3. Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, napustio područje Bosne i Hercegovine, te sa Međunarodnog aerodroma Nikola Tesla u Beogradu otputovao za Moskvu, a zatim dalje na područje Ukrajine.

Optuženi je oslobođen optužbe da se u Rostovu, područje Luganjska, kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz BiH i Srbije, pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda – jedinice „Jovan Šević“ koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine, te da je zadužio uniformu i vatreno oružje, obavljao različite vojne dužnosti i bio aktivni pripadnik jedinice sve do polovine septembra 2014. godine.", saopćeno je iz Suda BiH.

Predsjedavajući sudskog vijeća Branko Perić kazao je da iako je Sudu dostavljen dokaz u vidu fotografije na kojoj je Stević u vojnoj uniformi i s oružjem, nije bilo moguće utvrditi da je zaista bio pripadnik jedinice "Jovan Šević", niti je utvrđeno kad je pomenuta fotografija nastala.

"Ovo je prvi sudski slučaj vezan za Ukrajinu i Sud nije imao neku praksu po kojoj bi radio. Optužba nije izvela dokaze da li je optuženi bio na području Luganjska. Nisu izvedeni dokazi o tome je li se za dva mjeseca i 15 dana, koliko je Stević boravio u Ukrajini, on tamo borio", kazao je Perić u obrazloženju presude.

Stević je tokom sudskog procesa priznao da je boravio u Ukrajini, ali iz drugih razloga. Nakon presude se obratio medijima.

"Zadovoljan sam i dirnut presudom. Sud je postupio humanistički, kao što sam i ja otišao u Ukrajinu iz humanističkih motiva otišao u Ukrajinu. Ganut sam i obradovan, lijepo je osjećati se slobodnim", kazao je Stević.

Stević je rođen 1966. u Gradačcu, a živio je u Banjoj Luci. U optužnici se navodilo da je Gavrilo Stević, kao državljanin Bosne i Hercegovine, dana 8.7.2014. godine, postupajući protivno članu 2. i 3. Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, napustio područje Bosne i Hercegovine, te s Međunarodnog aerodroma Nikola Tesla u Beogradu otputovao za Moskvu, a zatim dalje na područje Ukrajine.

Kako se navodilo u optužnici, na navedenom području optuženi se kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz Srbije i BiH, protuzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda jedinice "Jovan Šević", koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine.

Stević nije jedini iz BiH koji je osumnjičen da je ratovao u Ukrajini.

Na listi koju su objavile ukrajinske vlasti su i Nemanja Ponjević, Davor Savičić, Radoslav Milojević, Slavenko Kuzmanović, Živan Vuksanović i Dimitrije Jojić. Neki od njih su i dalje u Ukrajini, dok je Jojić, rođen 1992. godine, navodno poginuo u Ukrajini.

Prema optužnici, Stević je u Ukrajinu otišao "uz pomoć kozačkih udruženja i u sastavu družine četnika pod komandom Bratislava Živkovića". Živković se predstavlja kao komandant zvanično neregistriranog "Četničkog pokreta" i koji je hapšen u Srbiji.

Procjenjuje se da je oko 300 državljana Srbije ratovalo u Ukrajini, a Gavrilo Stević prvi je u BiH optužen za ratovanje u Ukrajini, dok su za ratovanje u Siriji – ili planiranje i poticanje odlazaka na ovo ratište – u BiH osuđeno ukupno 25 osoba na oko 50 godina zatvora.

Prema dostupnim podacima iz 2019. godine, sudovi u Srbiji su od 2015. osudili 30 osoba jer su se borile na strani proruskih jedinica u Ukrajini.

Osuđeni su uglavnom postigli sporazume o priznanju krivnje i osuđeni na uvjetne kazne zatvora u trajanju od u prosjeku godinu dana, dok su trojica počinitelja su osuđeni na šest mjeseci kućnog pritvora. Još 16 državljana Srbije je optuženo za učešće u aktivnostima u Ukrajini. U Srbiji je za organiziranje učešća u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina.

Pročitajte i pogledajte ovo:

Sve uloge srpskog plaćenika Dejana Berića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

XS
SM
MD
LG