Dostupni linkovi

Nova tri slučaja, ukupno 302 osobe zaražene korona virusom u RS


Virus korona potvrđen je kod još tri osobe u Republici Srpskoj, od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u posljednja 24 časa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Republike Srpske.

Navodi se kako je u Institutu za javno zdravstvo izvršeno ukupno 94 laboratorijskih testiranja.

“Riječ je muškarcu srednje životne dobi, jednoj ženi srednje i jednoj mlađe životne dobi, svi iz Banjaluke. Sve tri osobe su u izolaciji.” – ističe se u saopštenju.


Virus korona u Republici Srpskoj je potvrđen kod ukupno 302 osobe, sedam osoba je preminulo, dok su 22 osobe oporavljene od COVID-19. U Republici Strpskoj do sada je izvršeno ukupno 2.831 laboratorijskih testiranja na virus korona.

U saopštenju Ministarstva zdravlja navodi se i kako se na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci ukupno liječe 102 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa.

“Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 36 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji devet pacijenata. Kod šest pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratiornu podršku, a na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 51 pacijent sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom. U Bolnici u Gradišci liječi se jedan pacijent kod kojeg je potvrđen COVID/19, kao i jedan u Bolnici u Prijedoru. U Bolnici Doboj je zbrinuto troje ovih pacijenata, kao i u Bolnici u Bijeljini. U Bolnici u Istočnom Sarajevu se liječi dvoje pacijenata sa COVID 19 oboljenjem.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 8.092 osoba, a nadzor je završen kod 12.861 osobe. Broj lica u karatinima pri graničnim prelazima: Bijeljina-Rača (20), Zvornik-Karakaj (0), Brod (28), Šamac (34) i Gradiška(33)“, stoji u saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U Ministarstvu podsjećaju da su karantinski kapaciteti na granicama i unutar lokalnih zajednica oformljeni sa ciljem sprečavanja „ulaska“ virusa korona iz inostranstva i jedna je od niza mjera koje se sprovode.

“Naredbom Republičkog štaba za vanredne situacije lokalne zajednice su zadužene da formiraju i organizuju rad lokalnih karantina u svojim zajednicama. Pri uspostavljanju ove mjere, urađen je masovni skrining putnika i svi do sada testirani sa graničnih prelaza su bili negativni na prisustvo novog virusa korona, što se može objasniti i rezultatima restriktivnih mjera koje su preduzele i zemlje iz kojih dolaze“, navodi se u saopštenju.

Podsjeća se i da će, prije isteka izolacijskog perioda, i osobe koje su u lokalnim karantinima biti testirane. „Riječ je o osobama kod kojih nije potvrđeno prisustvo korona virusa, koji nemaju simptome oboljenja, a u slučaju pojave bilo kakvih zdravstvenih tegoba imaju mogućnost da zatraže zdravstvenu zaštitu. Paralelno, kroz epidemiološku istragu, radi se na testiranju građana unutar zajednice, kako bi obuhvatili što više porodičnih kontakata i što prije izolovali pozitivnu osobu i na taj način spriječili dalje širenje virusa. Napominjemo da Republika Srpska raspolaže sa dovoljnim brojem testova“, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu zdravlja RS pozivaju građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

U Federaciji BiH je, prema posljednjim podacima, zaraženo 320 ljudi.

XS
SM
MD
LG