Dostupni linkovi

Krizni štab FBiH: Preminulo 14 osoba od COVID-19


U Federaciji BiH (FBiH) u posljednja 24 sata je registriran 31 novi slučaj zaraze od krona virusa, od 371 koliko ih se testiralo, izjavio je u na konferenciji Federalnog štaba civilne zaštite u Sarajevu Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Ukupno je testirano 2.644 građana Federacije BiH, od kojih je 320 pozitivnih, a 14 osoba je preminulo od posljedica COVID-19.


Čerkez je također dodao kako je u subotu posjetio sarajevska izletišta i planine, te je naglasio da se na njima nalazi prevelik broj ljudi.

„Zamolio bih sve građane da se počnu ponašati ozbiljnije. Ulazimo u vrijeme kada se očekuje da će biti povećan broj slučajeva. Zamolio bih da ovakvim ponašanjem ne doprinosimo ubrzavanju ovog procesa“, naglasio je Čerkez.
Čerkez je i pozvao pripadnike kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova da više kontroliraju kretanje građana.

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUIP) kazao je kako je na 15 graničnih prijelaza u BiH zabilježen povećan broj ulazaka državljana BiH iz inozemstva.

„To svakako predstavlja alarm za Federalni štab civilne zaštite. Samo u petak u BiH je ušlo 627 putnika“, kazao je Ajdinović.
Ajdinović je dodao također kako je FUIP od 15. marata izdao 22.181 rješenje o izolaciji.

„Sve ove silne mjere koje smo izrekli prethodnih dana kontrolišemo sa policijskim upravama u svih 10 kantona, te u suradnji sa inspektoratima Republike Srpske i Brčko Distrikta“, naveo je Ajdinović

U Bosnu i Hercegovinu su nedelju u večernjim satima, prema riječima Ajdinovića, dolazi najmanje 54 državljana BiH iz Danske, Norveške i Švedske.

Bit će smješteni u karantin u Studentskom domu Bjelave. Njih sedam, ili osam iz Republike Srpske, kako je kazao Ajdinović, bit će smješteni u Lukavici.

Prema posljednjim informacijama u BiH zaraženo je 630 osoba od korina virusa, od koji je 21 preminulo.

XS
SM
MD
LG