Dostupni linkovi

Goraždanin ustupio svoju kuću za izolatorij


Kuća Zijada Ćurovića, Goražde
Kuća Zijada Ćurovića, Goražde

Izolatorij za pacijente sa dijagnosticiranim korona virusom u Goraždu bit će smješten u privatnoj kući, nekoliko stotina metara od Kantonalne bolnice.

Radi se o objektu kojeg je Kantonalnom štabu civilne zaštite (KŠCZ) ustupio Goraždanin Zijad Ćurović, koji živi u Danskoj.

Dezinfekcija prostorija obavljena je u srijedu, 25. marta, a u izolatorij je dopremljena i neophodna oprema.

"U ovoj kući se nalazi dovoljan broj prostorija za potrebe primarnog izolatorija. Prizemlje će se koristiti kao ambulantni dio, a na spratove će biti smještena po dva kreveta u jednoj sobi. Sobe imaju sve uslove, zasebna kupatila i u njih možemo smjestiti 15-tak pacijenata, ako za tim bude potrebe", izjavila je Edita Velić, komandantica Kriznog štaba Goražde.

Na području Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde do sada su registrirana četiri slučaja zaraze korona virusom, u kućnoj izolaciji je 129 osoba, među kojima je 59 radnika kompanije Ginex sa svojim porodicama.

Epidemiološka situacija, kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazala direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Medina Bičo, trenutno je stabilna.

Zaražene osobe osjećaju se dobro, a kod izoliranih takođe nema simptoma, pa se iz BPK već dva dana uzorci ne šalju na testiranje u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo.

XS
SM
MD
LG