Dostupni linkovi

Konjic: Zastoj u testiranju na Covid-19, Dom zdravlja nema testove ni drugu opremu


Kontejner za svrhu trijaže ispred bolnice u Konjicu
Kontejner za svrhu trijaže ispred bolnice u Konjicu

Specijalista epidemiolog, dr Armina Lazarević, šefica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Konjic, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako ta služba konstantno zahtjeva od Opće bolnice Konjic da počne raditi dijagnostiku pacijenata pozitivnih na korona virus.

Ta dijagnostika podrazumijeva snimak pluća RTG, koji Dom zdravlja nema, kao i potrebnu laboratorijsku pretragu kod osoba kod kojih tok bolesti ne pokazuje poboljšanje.

"Samo na osnovu tih pretraga ljekar specijalista može procijeniti dalji tok liječenja i odrediti da li pacijent ide u kućnu izolaciju, izolatorij ili će, ako bude imao tešku kliničku sliku, biti upućen u Kliniku za infektivne bolesti SKB Mostar", kaže dr. Lazarević.

Ona je ukazala i na problem nedostatka testova.

"Do sada je higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Konjic dobila svega 55 testova, a testiranje rade samo dva tehničara Doma zdravlja", kazala je dr. Lazarević i dodala da su zatražili od Opće bolnice da im ustupe medicinsko osoblje koje će pomoći pri testiranju.

Armina Lazarević
Armina Lazarević

Ona podsjeća da su četiri osobe iz Konjica hospitalizirane na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.

Direktorica Opće bolnice Konjic, prim. dr. Suzana Begić-Sokolović, očekuje da će do kraja sedmice biti izvršeno preuređenje Motela u Konjicu, te će taj objekat postati izolatorij za osobe pozitivne na korona virus sa blagom ili srednje teškom kliničkom slikom.

Vlada Federacije BiH odobrila je za tu namjenu 200 hiljada maraka (100.000 eura).

Na upit RSE da li će se u Konjicu moći vršiti i dijagnostika za osobe pozitivne na korona virus, poput laboratorijskih pretraga i RTG snimaka pluća, direktorica Begić-Sokolović je rekla je da će se uzorci za laboratorijsku analizu uzimati od pacijenata u izolatoriju, te prosljeđivati u Laboratoriju Opće bolnice.

Suzana Begić-Sokolović
Suzana Begić-Sokolović

Što se tiče nabavke rendgen aparata, direktorica Begić-Sokolović kaže su da su zatražili nabavku mobilnog RTG aparata od svih nivoa vlasti, ali i nevladinih organizacija. Međutim, problem je isporuka, jer se promet roba vrši otežano. Ipak, ukoliko sve bude išlo prema planiranim aktivnostima, očekuje se i da bi mobilni RTG aparat mogao biti u izolatoriju za 15-ak dana, poručila je u izjavi za RSE direktorica Opće bolnice Konjic.

Postupajući prema naredbi kriznih štabova, pripadnici Službe za Civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic su 25. marta ispred bolnice postavili kontejner za svrhu trijaže. Naime, već ranije postavljeni trijažni šator pokazao se neuslovnim za potrebe zdravstvenih ustanova na području općine Konjic, te je na sjednici Štaba Civilne zaštite Općine Konjic 23. marta donesen zaključak da se izvrši hitna nabavka kontejnera.

XS
SM
MD
LG