Dostupni linkovi

Novi Štab civilne zaštite FBiH najavio nabavku 170.000 testova za detekciju virusa


Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Sarajevo
Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Sarajevo

Novi Federalni štab civilne zaštite najavio je nabavku 170.000 testova za detekciju korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) na svojoj prvoj sjednici, održanoj 25. marta.

Takođe je donesena Odluka o nabavci materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pojavom korona virusa (COVID 19) u vrijednosti od 7.128.012,00 KM (3,5 miliona eura).

Osim testova, riječ je i o nabavci zaštitnih maski, dezinfekcionog sredstva, zaštitnih rukavica, zaštitnih odijela, zaštitnih naočala.

Usvojen je prijedlog za poduzimanje hitnih mjera na reduciranju broja graničnih prijelaza na kojima je osigurana 24-satna sanitarna kontrola federalnih inspektora upućen je prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Takođe, dopunjena je Uredba o zabrani kretanja građana na području Federacije BiH u periodu od 18 do 5 sati, kojom se izuzimaju i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Izuzetak iz ove uredbe odnosi se na domaće i strane državljane, vozače teretnih vozila koji su dužni posjedovati Potvrdu o angažovanju vozača, sa navedenim datumom i vremenom početka angažovanja, kojom dokazuje poštovanje mjere izolacije.

"Štab civilne zaštite Federacije BiH u prethodnom sastavu brojao je 21 člana i kao takav nije se pokazao efikasan, kada je bilo potrebno donošenje hitnih odluka koje će zaštiti stanovništvo i obezbijediti svu potrebnu medicinsku opremu", rekao je 25. marta na konferenciji za novinare Vlade Federacije BiH premijer Federacije Fadil Novalić i dodao da je zbog toga Vlada Federcije smanjila broj članova Štaba na devet, računajući da članovi Štaba moraju biti iz institucija koje su u ovom trenutku najrelevantnije za donošenje ovih odluka.

Gradonačelnici u Italiji gube živce: 'Pravac kući'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

XS
SM
MD
LG