Dostupni linkovi

Vučić: Srbija u petak zatvara granice za vozila, ukida se i javni međugradski saobraćaj


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u petak u podne biti ukinut sav javni međugradski saobraćaj, autobuski i vozni. Biće otvoren jedino putnički saobraćaj.

On je najavio i mogućnost proširenja vremenskog trajanja zabrane kretanja koja je trenutno na snazi od 20 časova do 5 sati ujutru. Vučič je rekao da će građani o novom skraćenju vremena slobodnog kretanja, biti obavešteni u narednih 72 do 96 sati.

Istovremeno, pozvao je građane da budu disciplinovani, a najstarije da poštuju zabranu kretanja, koja je na snazi za sve koji imaju više od 65 godina.

Vučić je rekao i da će svi granični prelazi ka Srbiji – drumski, železnički i rečni saobraćaj – biti zatvoreni u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusom.

Mera stupa na snagu u petak u 8 ujutru.

U četvrtak je u Srbiji obustavljen sav komercijalni avio saobraćaj.

Veliki broj povratnika, pojačana kontrola

Vučić je, na konferenciji za novinare, rekao da je u Srbiju, od uvođenja vanrednog stanja 15. marta, iz inostranstva ušlo 71.187 državljana Srbije.
"Preko 200.000 ušlo je u prethodnih deseteak dana", istakao je Vučić napominjući da će policija večeras posebnu pažnju da obratiti na pojedina naselja gde je primećen veliki priliv dolazaka iz inostranstva, poput beogardskog prigraskog naselja Mirijeva, kao i istočnih delova Srbije i Pomoravlja.

"Pratimo telefonske brojeve italijanske - ne prisluškujemo, već pratimo - da li se kreću ljudi sa italijanskim brojevima u romingu, i kreću se! Posebno će policija da obrati pažnju na pojedina naselja. U Beogradu u pojedinim naseljima imamo veliki broj ljudi", istakao je Vučić i poručio građanima da se ne iznenade ako večeras u Mirijevu ili u nekim mestima istočne Srbije i Pomoravlja, bude više policajaca na ulicama.

"U narednih sedam dana moramo da budemo najozbiljniji, da nam se ne bi dogodilo nešto što se dogodilo u drugim zemljama", podvukao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao i da su zabeležili pokušaje davanja novca policajcima na granicama, kako bi im upisali kraći period obavezne izolacije.

Predsednik Vučić izjavio je i da ne očekuje talas građana koji bi se za Uskrs zbog epidemije korona virusa vraćali u zemlju, navodeći da su "oni već došli".

Očekuje se rast broja obolelih

"Očekujemo da u danima koji dolaze ubrzano povećanje broja zaraženih", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodavši da je Infektivna klinika u Beogradu gotovo puna pacijenata.

Dvoje je do sada pušteno iz bolnice, još troje očekuju da bude pušteno sutra.

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji je premašio stotinu. Prema najnovijim informacijama Ministarstva zdravlja, do sada je korona virus registrovan kod 103 osobe.

Vučić je rekao da je u drugim državama, nakon prelaska broja od sto obolelih, počinjala takozvana geometrijska progresija, odnosno uvećan broj obolelih. Srbija, se rekao je, trudi da period epidemije bude duži, ali da zaraženih bude manje.

Stižu respiratori, biće maski za sve

Vučić je rekao da je u četvrtak stiglo 18 respiratora švedske proizvodnje, a da u subotu očekuje još sto iz Kine.

On je najavio i da se u subotu očekuje i dolazak eksperata iz Kine.

Vučić je rekao da nisu svi respiratori koji su u Srbiji slobodni, jer mnoge koriste drugi pacijenti.

Slobodna su 352 respiratora trenutno, plus respiratori koji stižu, rekao je Vučić, dodavši da Srbije pregovara o nabavci novih i da je cilj da Srbija ima oko hiljadu.

"U subotu čekamo još 100 respiratora kao donaciju naše kineske braće, kupili smo još 200 kliničkih respiratora za koje očekujem da do utorka budu na usluzi našem zdravstvenom sistemu. Imaćemo 352 respiratora samo za koronu, nastavićemo da se bavimo time, guraćemo da imamo slobodnih respiratora za koronu više od 1.000", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio i da će naredne nedelje Srbija obezbediti i maske koje trenutno gotovo nije moguće nabaviti. "Biće maski za sve", rekao je Vučić, rekavši da očekuje 10 miliona maski od ponedeljka uveče.

On je kazao i da su srpske firme počele pojačano da proizvode maske, da Jumko pravi 6.000 i da treba da pojača na 10.000 maski, kako bi snabdeo Pčinjski i Jablanički okrug.

Vučić kaže da će Srbija u petak imati i prvih 30.000 litara rastvora natrijum hipo-hlorida koji preporučuje Svetska zdravstvena organizacija kao najbolje sredstvo za dezinfekciju.

Nema nestašice nafte

Aleksandar Vučić demantovao je večeras i navode o nestašicama goriva u Srbiji, rekavši da su u pitanju izmišljotine i istakao da nema nikakvih problema sa naftom. „Naprotiv, ima više nego dovoljno, pa će vlada dozvoliti i njen izvoz“, rekao je Vučić.

"Neko je danas izmislio vest o gorivu, o nestašici, i oni će za to u zatvor", rekao je Vučić na pres konferenciji. Tokom obraćanja, saopštio je da je primio poruku da je u toku privođenje "lica koja su širila dezinformacije".

Predsednik je najavio da će Srbija pomoći koliko budu mogla i državama regiona.

U petak razgovor Vučića i Borelja

Predsednik Srbije najavio je da će sutra imati razgovor sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom.

Vučić je rekao da je trebalo već danas da razgovaraju, u 14. 30 sati, ali je na njegovu molbu taj razgovor odložen za sutra.

"Bio sam preumoran i zamolio sam Kancelariju visokog predstavnika da to bude sutra", rekao je Vučić novinarima.

I vojnom zdravstvu od 1. aprila veće plate 10 odsto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će i zaposlenima na Vojno medicinskoj akademiji (VMA) i svima u vojnom zdravstvu od 1. aprila takođe biti uvećane plate za 10 odsto.

"Razgovarali smo jutros Ana Brnabić, (predsednica vlade) i ja sa ministrima finansija i našli smo sredstva, za sve koji rade na VMA, u vojnim bolnicama i vojno medicinskim sredstvima imaće uvećanje od 10 odsto", rekao je Vučić.

Prethodno je, 13. marta, već najavljeno povećanje od 10 odsto za sve zaposlene u zdravstvu.

Predsednik Srbije zamolio je privatne poslodavce da se uzdrže od otpuštanja radnika usled krize izazvane korona virusom, najavljujući da će im država pomoći koliko god može kako bi nadoknadili gubitke u situaciji kada je proglašena pandemija.

XS
SM
MD
LG