Dostupni linkovi

Ministartsvo pravde Srbije traži pritvor ako se krši samoizolacija, krivična prijava za Luku Jovića


Granični prelaz Batrovci u Srbiji

Srpski fudbaler iz Real Madrida Luka Jović dobiće krivičnu prijavu zbog nepoštovanja samoizolacije, potvrđeno je za portal Insajder u tužilaštvu.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu naložilo je policiji da u redovnom postupku podnese krivičnu prijavu protiv Jovića zbog nepoštovanja mera samoizolacije nakon što je došao iz inostranstva.

Kako se navodi, krivična prijava podneta je zbog sumnje da je učinio krivično delo 248 Krivičnog zakonika, odnosno nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Prema ovom članu zakona, propisana kazna je novčana ili zatvor do tri godine.

Ovaj 23-godišnji reprezentativac Srbije u fudbalu nedavno se vratio iz Španije, za šta je dobio dozvolu svog kluba.

Ministarstvo pravde: Pritvor za sve koji krše samoizolaciju

Ministarstvo pravde Srbije je danas uputilo preporuku javnim tužilaštvima da obavezno traže određivanje pritvora za sve građane koji tokom vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa prekrše meru samoizolacije koju su im odredile nadležne institucije.

Preporučeno je da, ako neko prekrši meru samoizolacije, javni tužilac obavezno predlaže sudu da toj osobi odredi meru pritvora, za šta je Uprava Ministarstva pravde za izvršenje krivičnih sankcija obezbedila tri posebna objekta u Vršcu, Požarevcu i Pirotu.

Pritvorene će tamo obezbeđivati pripadnici zatvorske straže i policije, stoji u saopštenju.

Ministarstvo je Republičkom javnom tužiocu uputilo preporuku da protiv nadležnog javnog tužioca, odnosno zamenika javnog tužioca, podnese disciplinsku prijavu u slučaju da ne postupe po tim uputstvima.

Brnabić: Krivično gonjenje ako neko ne poštuje samoizolaciju

Premijerka Srbije Ana Brnabić juče je najavila da srpske državljane iz inostranstva očekuje krivično gonjenje ukoliko, usled nepoštovanja mera samoizolacije, zaraze ili izazovu smrt drugog lica od korona virusa.

"Ako neko usled zabrane kretanja, zarazi druga lica, po članu 259. Krivičnog zakonika, može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora, a ako usled zabrane kretanja uzrokuje smrt očekuje ga kazna od dve do 12 godina zatvora", kazala je Brnabić juče novinarima u Vladi Srbije.

Navela je da se u Srbiju vraćaju i njeni državljani kojima je potvrđeno oboljenje od korona virusa, a da lekovima snižavaju temperaturu kako bi mogli da prođu kontrolu i napuste zemlje boravka.

Ona je istakla je da će državljani Srbije koji dolaze iz inostranstva, a koji budu prekršili mere samoizolacije, biti smešteni u neki od tri karantina - u Vršcu, Požarevcu i Pirotu.

XS
SM
MD
LG