Dostupni linkovi

Otvoren kamp za povratnike bez prebivališta u Srbiji


Camp in Sid, Serbia
Camp in Sid, Serbia

U Moroviću kod Šida u četvrtak je otvoren prihvatni kamp šatorskog tipa za 500 osoba u koji će biti smešteni državljani Srbije koji se u uslovima pandemije korona virusa vraćaju iz inostranstva, a nemaju prijavljeno boravište u Srbiji.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je u kampu rekao da će tamo biti i oni za koje lekari na granicama Srbije ocene da mogu da postanu zdravstveni rizik.

"Svi takvi biće smeštani u prihvatni kamp u Moroviću, gde će morati da prođu kroz odgovarajući period izolacije, intenzivnog medicinskog praćenja i na taj način će i njihovo zdravlje biti zaštićeno, kao što će biti zaštićeno i zdravlje svih građana Srbije", rekao je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova i sanitarne službe će određivati ko će ulaziti u kamp, u skladu sa procenom lekara. Vulin je najavio da će Vojska Srbije u skladu sa potrebama, otvoriti još nekoliko prihvatnih kampova za karantin i za one koji dolaze iz zemalja pogođenih korona virusom.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin otvorio kamp u Šidu
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin otvorio kamp u Šidu

"Na taj način ćemo omogućiti svima da imaju zdravstvenu zaštitu, ali da ni na koji način ne ugroze zdravlje svih ostalih građana Srbije", rekao je Vulin.

On je upozorio je da svi koji smatraju da treba da dođu u Srbiju, moraju da prihvataju njene zakone i pravila za vreme vanrednog stanja, kao i uvek.

Zamenik komandanta Združene operativne komande, general-major Ilija Todorov, rekao je da su u kampu u Moroviću uslovi "ne samo za život i rad, nego i za kotrolu i prevenciju i za one situacije koje bi mogle da nas iznenade".

XS
SM
MD
LG