Dostupni linkovi

Zbog blokade Uborka smeće se gomila na ulicama Mostara, novi sastanak 3. ožujka


Smeće po ulicama Mostara, 28. veljača

Sedmi je dan blokade odlagališta komunalnog otpada na Uborku kod Mostara, a rješenje problema se ne nazire.

Mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative "Jer nas se tiče" od 22. veljače ne dopuštaju odlaganje otpada ne deponiju za koji tvrde da od početka 2019. godine ne posjeduje ni jedan potreban dokument za rad.

Oni tvrde kako je kapacitet odlagališta davno premašen, traže njegovu sanaciju i pronalazak nove lokacije za odlagalište.

Iz Građanske inicijative "Jer nas se tiče" su 28. veljače priopćili kako će se blokada odlagališta nastaviti do 3. ožujka za kada je zakazan sastanak s predstavnicima Grada Mostara.

"Od Grada očekujemo pismenu potvrdu o sprječavanju proširenja deponije na lokalitetu Uborak, te o utvrđivanju rokova za njeno zatvaranje. Građani do tada nastavljaju s blokadom deponija", poručili su iz Građanske inicijative "Jer nas se tiče".

Uborak je 26. veljače posjetio inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ejub Salkić, koji je tom prigodom podsjetio na zaključak Vlade Federacije BiH da se smeće nastavi odlagati na Uborku dok se ne uradi studija utjecaja na okoliš.

"Prije izdavanja okolišne dozvole organizirat će se javna rasprava na ovom terenu s mještanima i ona će pokazati treba li ovu deponiju zatvoriti ili joj se može omogućiti dalje odlaganje otpada. Inspekciji treba okolišna dozvola kako bi uopće mogla zatvoriti ili produžiti rad ovog odlagališta", kazao je tada Salkić.

Problem deponije Uborak u središtu je pozornosti javnosti nakon što su početkom lipnja 2019. godine nevladine organizacije iznijele podatak da se na tu deponiju odlaže sumnjivi mulj sa pročistača otpadnih voda iz južne zone Mostara.

Nastavlja se blokada deponije u Mostaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Mještani naselja uz Uborak su potom 10. lipnja blokirali ulaz u odlagalište, sprječavajući kamione komunalnih poduzeća da deponuju smeće sa ulica gradskih i prigradskih naselja, uslijed čega je Mostar bio bukvalno zatrpan smećem.

Tvrdili su i da se na deponiju Uborak odlagao medicinski, kao i animalni otpad.

Mostarci traže zatvaranje deponije Uborak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Blokada je trajala do 20. lipnja, kada je okončana dogovorom predstavnika mještana i vlasti da se formira mješovita komisija, koja će raditi na pronalaženju nove lokacije za deponiju.

Uz optužbe da je za pola godine mješovita komisija zasjedala samo jednom, te dan nakon što je deponiji Uborak istekla okolinska dozvola Federalnog ministarstva okoliša i turizma, mještani su 4. prosinca 2019. godine ponovo blokirali ulaz u odlagalište.

Blokada je okončana 9. prosinca 2019. intervencijom policije, koja od tog dana stalno čuva kapiju deponije, dok su tu sve vrijeme prisutni i predstavnici mještana, koji ne odustaju od svojih zahtjeva.

Mještani su 22. siječnja 2020. također nakratko bili blokirali prilazne puteve ka deponiji Uborak.

Sami ulaz u deponiju i dalje čuva policija.

XS
SM
MD
LG