Dostupni linkovi

Građani blokirali, pa odblokirali deponiju Uborak kod Mostara


Blokada prilaznih cesta deponiji Uborak, okončana je oko osam sati u srijedu ujutro.

Nekoliko desetina mještana mostarskih prigradskih naselja, u srijedu, 22. januara, u ranim jutarnjim satima blokirali su prilazne ceste deponiji Uborak, čije zatvaranje, sanaciju i izmještanje traže od juna prošle godine.

"Ovo je blokada upozorenja", izjavio je u srijedu ujutro predsjednik Udruženja građana "Jer nas se tiče", koje okuplja mještane, Omer Hujdur, najavljujući da će blokada trajati kratko.

Do blokade je došlo dva dana nakon još jednog kruga pregovora u Gradskoj vijećnici između predstavnika mještana i vlasti, na kojem – kako su ustvrdili iz Inicijative "Jer nas se tiče" - uprkos ranijem dogovoru, vlasti nisu prezentirale prijedloge novih lokacija za izmještanje deponije, niti su sastanku prema njihovim riječima prisustvovale odgovorne osobe, koje mogu donositi odluke, poput predstavnika nadležnih kantonalnih ministarstava.

Blokada je trajala kratko, za razliku od prethodne dvije u toku prošle godine, kada je više dana bio blokiran ulaz u deponiju, pa su Mostar i okolina bili zatrpani smećem. Početkom decembra je intervenirala policija kako bi deblokirala ulaz, kojeg od tada osigurava 24 sata dnevno.

"Policije se ne bojimo, nemamo izbora, ovdje štitimo svoje porodice i ne plašimo se ni policije ni suda, ničega. Idemo do kraja", izjavio je Hujdur.

On je najavio tokom dana vlastima poslati emailove i dati ultimatum.

"Ukoliko se ne završi za sedam do deset dana, idemo na trajnu blokadu, definitivno", rekao je Hujdur, dodajući kako se jutrošnjom blokadom samo željelo poslati poruku "da imamo snage za to".

U međuvremenu je iz Gradske uprave Mostara u ponedjeljak objavljen demanti na izjave predstavnika Inicijative "Jer nas se tiče" nakon sastanka stručnog tima za izradu prijedloga za novu lokaciju sanitarne deponije komunalnog otpada u Gradskoj vijećnici.

U saopćenju stoji kako se u medijskim napisima pojavila informacija od strane predstavnika inicijative "Jer nas se tiče" kako na sastanku "nije bilo predstavnika Grada Mostara, što ne odgovara istini".

"Sastanku su uz predstavnike inicijative bili prisutni Lejla Salčin, predstavnica Grada Mostara, Marinko Pranjić, Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva, i vodoprivrede HNK, Uprava za vode, Hamzić Senadin, predstavnik Zavoda za prostorno uređenje, Zejnil Trešnjo, predstavnik Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK i Jasminka Kljako, predstavnik Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNK.

Na početku sastanka Lejla Salčin, predstavnica Grada Mostara informirale je učesnike sastanka kako je Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara trebao predložiti nekoliko potencijalnih lokacija, ali da nije mogao biti na sastanku zbog službenog puta. Također, na sastanku je Senadin Hamzić u skladu sa zaključkom s prošlog sastanka izložio 4 lokacije koje bi se mogle biti razmatrati kao nove lokacije sanitarne deponije komunalnog otpada. Iznošeni su i još neki prijedlozi oko potencijalnih lokacija.

Nakon što se članovi Komisije nisu usaglasili o tome kakav zaključak da donesu, predstavnica Grada Mostara Lejla Salčin je predložila da se obavi još jedan razgovor sa Salemom Bubalom kako bi se utvrdilo postoji li još lokacija za sanitarnu deponiju, a nakon toga da se održi sastanak članova tima na kojem bi se glasalo o konačnom prijedlogu stručnog tima", stoji u saopćenju iz Gradske uprave Grada Mostara.

Za problem deponije Uborak saznalo se nakon što su početkom juna 2019. godine, nevladine organizacije iznijele podatak da se na tu deponiju odlaže sumnjivi mulj sa pročistača otpadnih voda iz južne zone Mostara.

Prema tvrdnjama nevladinih organizacija, koje su se pozivale na Federalni zavod za agropdeologiju, mulj sa pročistača otpadnih voda sadržavao je opasne materije, među kojima je i bojni otrov piralen.

Mještani naselja uz Uborak su potom 10. juna blokirali ulaz u odlagalište, sprječavajući kamione komunalnih preduzeća da deponuju smeće sa ulica gradski i prigradskih naselja, usljed čega je Mostar bio bukvalno zatrpan smećem. Blokada je trajala do 20. juna, kada je blokada okončana dogovorom predstavnika mještana i vlasti da se formira mješovita komisija, koja će raditi na pronalaženju nove lokacije za deponiju.

Međutim, uz optužbe da je za pola godine mješovita komisija zasjedala samo jednom, te dan nakon što je deponiji Uborak istekla okolinska dozvola Federalnog ministarstva okoliša i turizma, mještani su 4. decembra prošle godine ponovo blokirali ulaz u odlagalište. Blokada je okončana 9. decembra intervencijom policije, koja od tog dana stalno čuva kapiju deponije, dok su tu cijelo vrijeme prisutni i predstavnici mještana, koji ne odustaju od svojih zahtjeva.

XS
SM
MD
LG