Dostupni linkovi

Građani Mostara blokirali dovoz smeća na Uborak


Građani Mostara na ulazu u depoiju Uborak
Građani Mostara na ulazu u depoiju Uborak

Oko pedesetak građana Mostara okupilo se na ulazu ispred deponije Uborak, sjeverno od Mostara, kako bi spriječili dovoz smeća na to odlagalište.

Građani traže izmiještanje deponije van ovog naselja.

Danas, 4. decembra, je istekla okolinska dozvola deponiji koju je Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH odbilo produžiti.

Podsjetimo, mještani naselja Bijelo Polje i Vrapčići su 10. juna prvi put blokirali ulaz u deponiju i ta blokada je trajala skoro jedanaest dana. Za to vrijeme grad Mostar i prigradska naselja su bukvalno bili zatrpani smećem. Na mnogim mjestima otpad je sprečavao prolaz pješaka na trotoarima, a zdravstvene službe su upozoravale na opasnost izbijanja epidemija.

Deponija Uborak kod Mostara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00

Do blokade je došlo samo nekoliko dana nakon što su krajem maja nevladine organizacije iznijele u javnost da se na deponiju odlaže mulj sa pročistača otpadnih voda u južnoj zoni grada, za kojeg se sumnjalo da sadrži opasne materije, poput bojnog otrova piralena. Mještani su tada tokom blokade isticali i da se već godinama na deponiju odlažu i animalni, te medicinski otpad.

Blokada je okončana nakon višestrukih pregovora sa Gradskom upravom, na čelu sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem (iz Hrvatske demokratske zajednice - HDZ BiH), kada je dogovoreno da se formira posebna komisija predstavnika vlasti i građana, koja će raditi na iznalaženju nove lokacije za deponiju.

Nastavlja se blokada deponije u Mostaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

XS
SM
MD
LG