Dostupni linkovi

Nova blokada prilaza deponiji Uborak


Deponija Uborak kod Mostara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00

Deponija Uborak kod Mostara

Mještani naselja oko deponije Uborak, sjeverno od Mostara, ponovo su 24. februara blokirali prilazni put ka tom odlagalištu otpada, čije zatvaranje, sanaciju i izmještanje traže od juna 2019. godine.

Omer Hujdur, predsjednik Udruženja građana "Jer nas se tiče" koje okuplja mještane, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je blokada nastavak blokade prilazne ceste ka deponiji od subote.

"Želimo poručiti (vlastima, op. RSE) da nećemo odustati od onoga svega, da moraju naći rješenje. Svim silama pokušavaju da nas otjeraju sa deponije. Policija stalno piše kazne, misle da će nas na taj način demotivisati i rastjerati, ali nećemo. Držimo se i nećemo odustati", izjavio je Hujdur.

On je kazao da će blokada puta ka deponiji, čime se, sprečava odlaganje otpada sa ulica gradskih i prigradskih naselja, trajati dok ne dođe do sastanaka sa predstavnicima vlasti.

"Očekujemo što brže rješavanje ovog problema, da daju tačan rok za zatvaranje ove deponije i da daju rješenja šta sa smećem", dodao je Hujdur.

Na nedavnom sastanku predstavnici gradskih i kantonalnih vlasti u Mostaru predložili su šest lokacija za novu deponiju, ali ni predstavnici vlasti niti Udruženja "Jer nas se tiče" nisu željeli otkriti o kojim lokacijama se radi.

Predstavnici Udruženja su ranije potvrdili kako su od vlasti primili uvjeravanja da se radi na ispitivanju šest predloženih lokacija za novu deponiju komunalnog otpada kod Mostara.

Problem deponije Uborak u centru je pažnje javnosti nakon što su početkom juna 2019. godine nevladine organizacije iznijele podatak da se na tu deponiju odlaže sumnjivi mulj sa pročistača otpadnih voda iz južne zone Mostara.

Nastavlja se blokada deponije u Mostaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Mještani naselja uz Uborak su potom 10. juna blokirali ulaz u odlagalište, sprečavajući kamione komunalnih preduzeća da deponuju smeće sa ulica gradskih i prigradskih naselja, uslijed čega je Mostar bio bukvalno zatrpan smećem.

Tvrdili su i da se na deponiju Uborak odlagao medicinski, kao i animalni otpad.

Mostarci traže zatvaranje deponije Uborak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Blokada je trajala do 20. juna, kada je okončana dogovorom predstavnika mještana i vlasti da se formira mješovita komisija, koja će raditi na pronalaženju nove lokacije za deponiju.

Uz optužbe da je za pola godine mješovita komisija zasjedala samo jednom, te dan nakon što je deponiji Uborak istekla okolinska dozvola Federalnog ministarstva okoliša i turizma, mještani su 4. decembra 2019. godine ponovo blokirali ulaz u odlagalište.

Blokada je okončana 9. decembra 2019. intervencijom policije, koja od tog dana stalno čuva kapiju deponije, dok su tu sve vrijeme prisutni i predstavnici mještana, koji ne odustaju od svojih zahtjeva.

Mještani su 22. januara 2020. takođe nakratko bili blokirali prilazne puteve ka deponiji Uborak.

Sami ulaz u deponiju i dalje čuva policija.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG