Dostupni linkovi

Građani Uborka kod Mostara najavili obraćanje Hrvatskoj


Građani naselja oko deponije Uborak, u okolini Mostara (na jugu BiH), koji već mjesecima traže zatvaranje, sanaciju i izmještanje tog regionalnog odlagališta otpada, najavili su u ponedjeljak da će se obratiti vlastima Republike Hrvatske, jer je, kako tvrde, zbog izlijevanja procjednih voda iz deponije ugrožena cijela dolina Neretve.

Predstavnici Građanske inicijative “Jer nas se tiče”, koja okuplja mještane, ponovili su na konferenciji za novinare kako je pogrešno upravljanje deponijom dovelo do zagađenja vode, zraka i zemljišta, te da je na djel, kako su rekli, ignorantski odnos vlasti zbog čega deponija već godinu dana radi nelegalno.

“Utvrđen je porast kancerogenih oboljenja u Mostaru, a primjećen je iznimno veliki broj oboljenja mještana u neposrednoj blizini deponije. Takođe, prekoračen je zakonom dozvoljeni broj godina za postojanje deponije na određenoj lokaciji”, izjavio je predsjednik Udruženja građana “Jer nas se tiče”, Omer Hujdur.

On je podsjetio da deponiji Uborak nije izdata okolinska dozvola, pa to odlagalište, kako tvrdi, već godinu dana radi nelegalno.

Optužio je i vlasti za višegodišnji, kako je kazao, ignorantski odnos nadležnih institucija prema ovom problemu.

“Ne možemo zanemariti ni činjenicu da posljedice rada deponije Mostar već osjećaju građani cijele doline Neretve, pa čak i susjedne države, Republike Hrvatske, čijim predstavnicima vlasti ćemo se uskoro i obratiti kao bismo ih upoznali sa stvarnim činjenicama i stanjem na terenu”, najavio je Hujdur.

On je podsjetio i da je prošle godine formirana Komisija za iznalaženje nove lokacije za deponiju, koja je predložila šest, za sada javnosti nepoznatih lokacija za novo odlagalište komunalnog otpada.

Omer Hujdur je kazao i kako su od vlasti primili uvjeravanja da se radi na ispitivanju šest predloženih lokacija za novu deponiju komunalnog otpada kod Mostara.

“Rekli su nam da rade (na tome, op. RSE). Čekamo i mi do petka. Ako ne dobijemo konkretno neki odgovor, promijenićemo i mi svoje mjere, od sad će malo drugačije”, kazao je Hujdur, ne precizirajući o kakvim mjerama se radi.

Problem deponije Uborak u centru je pažnje javnosti nakon što su početkom juna 2019. godine nevladine organizacije iznijele podatak da se na tu deponiju odlaže sumnjivi mulj sa pročistača otpadnih voda iz južne zone Mostara.

Prema tvrdnjama nevladinih organizacija, koje su se pozivale na Federalni zavod za agropdeologiju, mulj sa pročistača otpadnih voda sadržavao je opasne materije, među kojima je i bojni otrov piralen.

Mještani naselja uz Uborak su potom 10. juna blokirali ulaz u odlagalište, sprječavajući kamione komunalnih preduzeća da deponuju smeće sa ulica gradskih i prigradskih naselja, usljed čega je Mostar bio bukvalno zatrpan smećem.

Tvrdili su i da se na deponiju Uborak odlagao medicinski, kao i animalni otpad. Blokada je trajala do 20. juna, kada je blokada okončana dogovorom predstavnika mještana i vlasti da se formira mješovita komisija, koja će raditi na pronalaženju nove lokacije za deponiju.

Međutim, uz optužbe da je za pola godine mješovita komisija zasjedala samo jednom, te dan nakon što je deponiji Uborak istekla okolinska dozvola Federalnog ministarstva okoliša i turizma, mještani su 4. decembra prošle godine ponovo blokirali ulaz u odlagalište. Blokada je okončana 9. decembra intervencijom policije, koja od tog dana stalno čuva kapiju deponije, dok su tu cijelo vrijeme prisutni i predstavnici mještana, koji ne odustaju od svojih zahtjeva.

Mještani su 22. januara rano ujutro takođe nakratko bili blokirali prilazne puteve ka deponiji Uborak.

Ulaz u deponiju i dalje čuva policija.

XS
SM
MD
LG