Dostupni linkovi

Mostar: Policija deblokirala pristup deponiji Uborak


Policija i građani ispred deponije Uborak
Policija i građani ispred deponije Uborak

Policijske snage Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) jutros su (9. decembar) deblokirale deponiju Uborak pored Mostara, javio je dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE).

"Policijski službenici MUP-a HNK poduzeli su sve mjere i radnje u svojoj nadležnosti i deblokirali ulaz na deponiju Uborak", potvrdio je za RSE portpaol MUP-a, Ljudevit Marić.

Smeće na ulicama Mostara, 9. decembar
Smeće na ulicama Mostara, 9. decembar

Stanovnici naselja uz deponiju držali su to odlagalište u deblokadi od 4. decembra, tražeći zatvaranje, sanaciju i izmještanje odlagališta.

Blokada je počela na dan kada je istekla okolinska dozvola deponiji koju je odbilo produžiti Ministarstvo okoliša i turizma bh. entiteta Federacija BiH.

To je bila druga blokada deponije u posljednjih pola godine. Prva je održana od 10. do 20. juna, uslijed čega je šire područje Mostara doslovno bilo zatrpano smećem. Prekinuta je nakon sporazuma sa gradskim vlastima da će biti formirana mješovita komisija, sastavljena od predstavnika vlasti i mještana, koja će raditi na pronalasku nove lokacije za regionalnu deponiju. Međutim, mještani tvrde da je ta komisija zasjedala samo jednom u proteklih pola godine.

Deponija Uborak kod Mostara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00
Nastavlja se blokada deponije u Mostaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

XS
SM
MD
LG