Dostupni linkovi

U Hrvatskoj dva nova slučaja zaraze korona virusom


Korona virus, ilustracija
Korona virus, ilustracija

Potvrđeno je da su još dvije osobe u Hrvatskoj zaražene korona virusom (Covid-19), izvijestio je 28. veljače Stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare, javio je Hrt.hr.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako se radi o bliskim osobama dosad zaraženih u Zagrebu i u Rijeci.

Osoba srednje životne dobi hospitalizirana je u KBC-u Rijeka, a osoba mlađe dobi u bolnici "Fran Mihaljević u Zagrebu.

Svi slučajevi u Zagrebu su vezani uz prvog zaraženog, a drugi slučaj u Rijeci je vezan uz prvog zaraženog u Rijeci i svi su već bili pod nadzorom, kazao je ministar Vili Beroš.

"Blago pozitivan nalaz, osoba više nema simptome i sve je s te strane u redu. Drugi pozitivan je također kućni kontakt od bolesnika u Rijeci, i jedno i drugo se osjećaju dobro i nema nikakvih problema oko toga zasad. Što ostavlja dojam je da su to više manje kućne infekcije, što nas navodi na promišljanje da možda ipak treba malo neki bliži kontakt i češći kontakt unutar obitelji ili zajednice, da bi se onda infekcija lakše prenijela", rekla je Alemka Markotić.

"Situacija s korona virusom je epidemiološki vrlo dobra jer su nove oboljele osobe bile u karanteni i nisu bile u kontaktu s drugim osobama. To je potvrda da su naše mjere efikasne i da ih trebamo provoditi dalje", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Zemlje na tri kontinenta prijavile su 28. februara svoje prve slučajeve korona virusa dok se svijet priprema za proglašavanje pandemije a ulagači spašavaju dionica u iščekivanju globalne recesije, prenosi Reuters.

Cijene dionica bile su putu da dožive najgoru sedmicu od globalne finansijske krize 2008. godine, jer je korona virus poremetio usluge međunarodnog turističkog prometa i lance snabdijevanja te podstakao strah od recesije u Sjedinjenim Državama i eurozoni.

XS
SM
MD
LG