Dostupni linkovi

Novalić i Višković o korona virusu: Nema mjesta panici


Nema mjesta panici u vezi sa korona virusom, radiće se koordinisano – zajednička je ocjena premijera bosansko-hercegovačkih entiteta, Federacije BiH, Fadila Novalića i Republike Srpske, Radovana Viškovića, a nakon sastanka održanog u Doboju o pojavi korona virusa i načinima na koje će se u Bosni i Hercegovini odgovoriti u slučaju da se pojavi.

Premijer Republike Srpske, Radovan Višković na press konferenciji održanoj poslije sastanka je naglasio kako su zamolili nadležne osobe u zdravstvu, da sklopu svojih aktivnosti koordinisano rade kako se ne bi dogodilo da svi pacijenti, koji se pojave sa nekim simptomima povišene temperature ili kašlja, budu odmah upućivani u kliničke centre.

"Sve bolnice i zdravstvene ustanove širom BiH mogu takve slučajeve kontrolisati u svom području, a prema Kliničkim centrima da se upućuju pacijenti sa većim stepenom oboljenja. Sama povišena temperatura, kašalj ili nešto slično se može kontrolisati i privatno i zdravstvenim ustanovama nižeg ranga, a da Klinički centri budu oslobođeni za eventualne teže slučajeve", rekao je Višković.

Premijer FBiH Fadil Novalić je rekao da su se analizirali svi aspekti ovog problema.

"Ja sam postao veći optimist nakon što smo saslušali sve aktere sastanka, gdje smo vidjeli da su se zaista državni mehanizmi pokrenuli u ovom slučaju. Tako smo čuli da su praktično svi klinički centri napravili izolatorije, čuli smo i to da jako dobro međusobno sarađuju", rekao je Novalić.

Premijer Novalić je naglasio i da će sve vlade redovno koordinisati aktivnosti, a ukoliko dođe do bilo kakve eskalacije, rekao je da će pomoći Svjetska zdravstvena organizacija, čiji je uslov da se pojavi virus.

On je također još jednom ponovio da nema mjesta panici, ni da se kupuju lijekovi, ni da se kupuju proizvodi jer kaže "vidimo neke su police u šoping centrima prazne".

Sistem funkcioniše, rekao je Novalić, te dodao da postoji čvrsta opredijeljenost da sve aktivnosti budu koordinisane kako bi se dočekao period eventualne pojave virusa.

Na sastanku svih nivoa vlasti u BiH, gdje se razgovaralo o aktivnostima u slučaju pojave korona virusa, također je bilo riječi i o hitnim nabavkama određene zaštitne opreme, koja je potrebna prije svega za zdravstvene radnike.

Pored entitetskih premijera, sastanku su prisustvovali i predstavnici nadležnih institucija iz RS i Federacije BiH, ministri zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić te Federacije BiH Vjekoslav Mandić, Ministarstva civilnih poslova BiH te nekoliko kliničkih centara iz oba entiteta, civilne zaštite.

Kontrola korona virusa u državama Zapadnog Balkana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

XS
SM
MD
LG