Dostupni linkovi

Vučić: U Srbiji nema zaraženih korona virusom, spremne preventivne mere


Predsednik Srbije i predstavnici zdravstvenih institucija
Predsednik Srbije i predstavnici zdravstvenih institucija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u Srbiji do sada nisu zabeleženi slučajevi korona virusa, ali da su dogovorene "kompletne mere prevencije i hitne reakcije svih nadležnih organa Republike Srbije u slučaju pojave korona virusa".

Vučić je to rekao nakon sastanka sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv korona virusa.

"Predvideli smo sve do najsitnijih detalja. Od toga da ćemo povećati broj sanitetskog osoblja na graničnim prelazima koja nisu obuhvaćena sanitetskim timovima. Dakle, mi na svim glavnim prelazima, posebno prema Hrvatskoj, Mađarskoj, na sva tri aerodroma, svuda imamo sanitetske timove, pojačaćemo to i sa sanitetskim timovima prema Bugarskoj i Severnoj Makedoniji. Pripremili smo sve naše ustanove, objekte, sobe, uredili, uređujemo za potencijalne bolesnike, napravili sve što je potrebno da možemo da ih izlečimo", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da su razgovarali sa dve kompanije koje proizvode zaštitne maske da ubrzaju svoju proizvodnju te vrste robe.

"Nikakvih problema nećemo imati, sem problema sa namernim ili slučajnim izazivanjem panike", rekao je predsednik Srbije.

U Srbiji je u pojedinim apotekama zabeležena nestašica maski. Vlasnici prodajnih objekata tvrde da ih poručuju, ali da ih nema ni kod dobavljača.

U jednoj beogradskoj apoteci je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rečeno da beleže povećanu potražnju za maskama. Takođe, kako su naveli, u prodaji mogu da se nađu hirurške maske, ali trenutno nema takozvanih epidemioloških.

Građani ih ne kupuju samo zbog korona virusa, već i zato što je sezona gripa, ali i zbog povišenog zagađenja vazduha u mnogim gradovima Srbije.

Srbija je od dve kompanije koje proizvode zaštitne maske tražila da ubrzaju proizvodnju
Srbija je od dve kompanije koje proizvode zaštitne maske tražila da ubrzaju proizvodnju

Ministarstvo zdravlja će dva puta dnevno informisati javnost

Vučić je najavio i da će ministar trgovine Rasim Ljajić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež održati razgovore sa svim snabdevačima kako nikakve panike na tržištu ne bi bilo.

Zamolio je građane da ne kupuju brašno i konzerve, jer nema potrebe da troše novac. Poručio je da nema mesta panici, i da je neuporedivo veća smrtnost od običnog sezonskog gripa nego od korona virusa.

Kako je najavio, Ministarstvo zdravlja će od četvrtka, svakog dana na svom sajtu, dva puta dnevno - u 8 i 18 časova, objavljivati sve promene i sve važne informacije u vezi sa korona virusom.

Predsednik Srbije rekao je, odgovarajući na pitanje RSE da li je u planu eventualno otkazivanje velikih okupljanja, kao što su i predizborni mitinzi, usled opasnosti od korona virusa - da se to za sada ne razmatra.

„Da li će izbori biti otkazani, to ste hteli da pitate, neće biti otkazani. Neće biti otkazani izbori, nećemo ni utakmice da otkazujemo. Na košarkaške mečeve Zvezde i Partizana spolja dolazi mali broj ljudi koje lako kontrolišemo, nemamo problema, o tome smo razgovarali. Jedino gde razmišljamo, zbog dolaska velikog broja stranaca, to je oko maratona. Ali i to nije sigurno, donećemo odluku na vreme“, rekao je Vučić.

Kon: Zdravstveni sistem spreman

Načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je, posle sastanka sa predsednikom Vučićem, da je zdravstveni sistem u Srbiji potpuno spreman da primi prve obolele.

"To ne znači da nećemo možda imati neku manju epidemiju, ili možda koji smrtni slučaj, ali daleko od toga da to može da utiče na ukupni život u Srbiji", kazao je Kon.

Ukoliko korona virus preživi na južnoj hemisferi sa prelaskom u leto, kako je rekao, nastavićemo da živimo sa korona virusom kao što živimo sa virusom gripa.

Nove mere na drumskim graničnim prelazima

Na drumskim graničnim prelazima Srbije uveden je pojačan nadzor putnika, kao i svih državljana Srbije koji se vraćaju iz Kine i Italije, a iz Ministarstva zdravlja ističu i da vode evidenciju o svim putnicima iz područja u kojima je evidentirana zaraza.

Ova mera usledila je nakon što se korona virus približio granicama Srbije, zbog čega je i državni Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" dan ranije stepen rizika od pojave korona virusa podigao na nivo "umeren".

Valentina Kalajdžić, šefica Odseka granične sanitarne inspekcije za područje Subotice, grada na severu zemlje, na granici sa susednom Mađarskom, rekla je za RTS da se svim putnicima koji su prethodnih 14 dana boravili na području intenzivne transmisije korona virusom uručuje zdravstveno upozorenje i radi se zdravstveni nadzor.

U Mađarskoj do sada nisu potvrđeni slučajevi korona virusa, ali su sve službe na oprezu.

To, kako je navela, podrazumeva skrining merenja telesne temperature, intervju sa putnikom na osnovu kojih se određuju kriterijumi za dalje postupanje sa putnikom.

Takve mere primenjuju se i na prelazu Batrovci prema Hrvatskoj, u kojoj su do sada potvrđena dva slučajeva obolevanja od korona virusa.

Prethodno je, još krajem januara, na beogradskom aerodromu postavljena termo-vizijska kamera koja detektuje telesnu temperaturu.

Iz Svetske zdravstvene organizacije su međutim ukazali da je delovanje kamera ograničeno jer je period inkubacije virusa dva do deset dana.

Kontrola korona virusa u državama Zapadnog Balkana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Građanima preporuka da ne idu u ugrožena područja

Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" građanima savetuje da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje intenzivna transmisija virusa SARS-KoV-2.

Kao takva područja označene su Kina, Južna Koreja, Singapur, Japan, Iran i Italija - posebno sever te zemlje.

Iz "Batuta" je saopšteno da bi svi putnici koji dolaze iz Kine, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, trebalo da se jave na broj telefona 064 8945 235.

Šef diplomatije Srbije u Kini uprkos preporukama

Uprkos izdatim preporukama, ministar spoljnih poslova Ivica otputovao je upravo u Kinu gde je šefu diplomatije Vang Jiu preneo da je "Srbija solidarna sa njima u borbi protiv korona virusa".

Dačić je rekao da je ponosan što je prvi ministar spoljnih poslova posetio Kinu u ovim, kako je rekao, teškim trenucima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

On je tom prilikom istakao i spremnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića da 15. i 16. aprila učestvuje na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope koji će biti održan u gradu Đinan, u provinciji Šandong.

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde ali istovremeno osećam i veliko žaljenje jer u predivni Peking dolazim u vreme najvećih izazova sa kojima se Kina suočava u svojoj novijoj istoriji", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačič je najavio i da će Srbija u narednim nedeljama uputiti pomoć Kini u medicinskoj opremi, o čemu je Vlada Srbije već donela odluku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG