Dostupni linkovi

Dodik: Ne pozivamo na rat, ali ima razgovora o secesiji


Milorad Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci, 27. februar
Milorad Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci, 27. februar

"Ne pozivamo na rat, na sukobe, secesije nema u dokumentima Republike Srpske, niti je to predloženo, ali ima razgovora o tome", kazao je 27. februara Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata BiH (SNSD), na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je izjavio da je njegov cilj da vrati nadležnosti Republici Srpskoj (RS) koje je imala po završetku rata u Bosni i Hercegovini, "bez obzira koliko to međunarodna zajednica ocjenjivala nerealnim".

Dodik se referirao i na izjavu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka (Incko) koji je rekao da je Skupština RS-a prešla crvenu liniju usvajajući zaključke o nepoštivanju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"Napad je orkestriran s ciljem da se etablira nasilje koje se provodi putem institucija koje su navodno dejtonske, a u suštini donose odluke koje su u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom. To je masovno činio visoki predstavnik, a sada to čini Ustavni sud", rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da "bošnjačka politika nastoji urušiti Dejtonski sporazum, a okriviti srpske političare za to".

"Crvena linija za RS je pređena, drago mi je da smo u Republici Srpskoj okupljeni oko te platforme da se zaštiti Republika Srpska i drago mi je da je Srbija to prepoznala i da imamo njihovu podršku", rekao je Dodik.

Kako je izjavio lider SNSD-a, poruke nakon sastanka Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Fahrudina Radončića su napad na Republiku Srpsku i sve što je srpsko, komentarišući izjave predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB), 26. februara u Sarajevu.

Željko Komšić, predsjednik DF-a, nakon sastanka sa liderima SDA, Bakirom Izetbegovićem i SBB-a Fahrudinom Radončićem pozvao je Milorada Dodika da se vrati radu institucija Bosne i Hercegovine.

"Štetu od njegovih postupaka će snositi građani Republike Srpske, jer upravo smo govorili o tome, o povlačenju investitora iz BiH. Ovdje u Predsjedništvu imate dosta ugovora koji su finansijske naravi, veliki dio novca treba da ide i u Republiku Srpsku zato je takva vrsta djelovanja nepotrebna i nanosi štetu ljudima u čije ime gospodin Dodik kaže da govori", kazao je Komšić nakon sastanka sa predsjednicima SDA Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem 26. februara.

Kako je rekao Radončić, nakon sastanka, susret ove trojice lidera je održan "kako bi rekli Dodiku da postoji crvena linija i metode da se odgovori na nešto što se zove očuvanje BiH".

"Mi smo izvršili i moralnu i državničku obavezu da iskažemo stav na ono što danima dolazi od gospodina Dodika, pa i vlasti i opozicije RS. Nismo ovo uradili da uplašimo građane nego da bismo rekli gospodinu Dodiku da postoji crvena linija i postoje metode da se odgovori na nešto što se zove očuvanje BiH", kazao je Radončić.

Bakir Izetbegović poručio je da će "svaka prijetnja i aktivnost koja bude usmjerena na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine dobiti snažan i odlučan odgovor svim raspoloživim sredstvima".

"Upozoravamo predstavnike međunarodne zajednice, pogotovo PIC-a i OHR-a da je krajnje vrijeme da se poduzmu koraci, kako kriza koju je prouzrokovao Milorad Dodik ne bi išla u eskalaciju sa nepredvidivim posljedicama", rekao je Izetbegović.

SNSD i Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) su uputili u proceduru u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 7. februara odlučio u korist Bošnjaka i Hrvata (sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske) da se sve poljoprivredno zemljište u RS-u smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS-a, krajem 2019.

Odlukom, donesenom na dvodnevnoj sjednici 6. i 7. februara, Ustavni sud BiH je osporio dijelove Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske.

Skupština Republike Srpske je 17. februara, na posebnoj sjednici, donijela zaključke, u kojima, između ostalog, je proklamovana obustava rada predstavnika RS u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG