Dostupni linkovi

Incko: Jedinstvo međunarodne zajednice ključno za mir u Bosni i Hercegovini


Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko

Stalno osporavanje ustavnog i pravnog poretka zemlje, nepoštovanja vladavine prava, a posebno presuda Ustavnog suda, kao i politike koja se bavi prošlošću, ima štetne posledice po stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine, kaže visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko.

"Ukoliko BiH želi ispuniti svoja obećanja i postati istinski demokratska i razvijena zemlja, treba ponovo utvrditi svoje prioritete i uložiti više napora u reforme koje će ovu zemlju povesti napred, umesto fokusiranja na pitanja koja je neprekidno drže u prošlosti", navodi Incko i dodao da je za mir u BiH ključno jedinstvo međunarodne zajednice.

On je u Parizu o najnovijem razvoju političke situacije u Bosni i Hercegovini razgovarao sa zamenikom direktora za kontinentalnu Evropu pri Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske Nikolasom Delakosteom.

Poliitčka kriza u Bosni hercegovini počela je nakon odluke Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu. Zbog toga su politički predstavnici Republike Srpske odlučili da ne učetvuju u u donošenju bilo kakvih odluka unutar oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsedništva BiH i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i predsednik HDZ-a Dragan Čović traže da strane sudije, koje imenuje Evropski sud za ljudska prava, napuste Ustavni sud BiH.

XS
SM
MD
LG