Dostupni linkovi

Podnesen Prijedlog zakona o isključenju stranaca iz Ustavnog suda BiH


Zastupnički dom BiH
Zastupnički dom BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD-a, HDZ-a i srpskog kluba u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine u utorak su predali u proceduru zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je za Radio Slobodna Evropa šefica Kluba poslanika SNSD-a u Zastupničkom domu Snježana Novaković Bursać.

Zakon predviđa da dosadašnje troje međunarodnih sudija zamijene sudije iz Bosne i Hercegovine.

“Zakon predviđa da mandat prestaje stranim sudijama onog trenutka kada zakon stupi na snagu. Novoizabrane sudije trebaju biti državljani Bosne i Hercegovine, da ih bira Predsjedništvao BiH, a potvrđuje Dom naroda Parlamenta BiH”, kazala je Snježana Novaković Bursać za RSE.

Zakon je predat u redovnu proceduru, i kako je navela Snježana Novaković Bursać, potpuno u skladu sa preporukama Evropske komisije i zasnovan na Ustavu i realnim potrebama ovog društva da sazri.

U Ustavnom sudu BiH se nalazi troje međunarodnih sudija.

Margarita Caca - Nikolovska je iz Sjeverne Makedonije za međunarodnog sudiju Ustavnog suda BiH imenovana je 2011. godine.

Drugi je Tudor Pantriu iz Moldavije, koji je na tu funkciju imenovan u junu 2002. godine, a treća Angelika Nussberger, bivša potpredsjednica Evropskog suda za ljudska prava koja je imenovana 14. februara 2020. umjesto Giovannija Grassa iz Italije.

Za međunarodne sudije postoji uslov da budu sudije u Ustavnom sudu BiH, a to je da ne smiju biti državljani BiH ili bilo koje od susjednih zemalja.

Angažman međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH propisan je Ustavom Bosne i Hercegovine koji predviđa da tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, četiri člana Ustavnog suda Bosne i Hercegovine bira Predstavnički dom Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), a dva člana Narodna Skupština Republike Srpske.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) najavio je da traži odlazak stranih sudija 19. februara, nakon sjednice Predsjedništva BiH. Na pitanje RSE zbog čega to zahtijeva, Dodik je odgovorio:

„Zato što su dio koncepta razgradnje Dejtonskog sporazuma i razgradnje Republike Srpske i konstitutivnosti naroda, zato što rade isključivo za interese Bošnjaka“, pojasnio je Dodik.

Povod za odlazak stranih sudija, kako je kazao Dodik, je posljednja odluka Ustavnog suda BiH, donesena početkom februara, po kojoj se svo poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS, krajem 2019. godine.

Nakon toga je Skupština RS, 17. februar, na posebnoj sjednici, donijela zaključke, u kojima, između ostalog, je proklamovana obustava rada predstavnika RS u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu.

XS
SM
MD
LG