Dostupni linkovi

Samoopredeljenje i DSK i zvanično postigli sporazum o Vladi


Lideri Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa i pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova i zvanično su postigli dogovor o zajedničkoj vladi. Mandatar vlade, lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti (Albin Kurti), predstaviće novi sastav vlade Skupštini na usvajanje u ponedeljak, 3. februara.

Vest o postizanju sporazuma na zajedničkoj konferenciji za medije saopštili su lideri ove dve partije, Kurti i Isa Mustafa.

"Potpisali smo sporazum, dogovorili smo se oko svega, osim harmonizacije programa i po pitanju raspodele odgovornosti unutar nove vlade", kazao je Kurti.

"Postigli smo sporazum i smatramo da je to dobar sporazum, u dobrobit je Kosova i u interesu je promena koje trebaju da se svakako dese u našoj zemlji", istakao je Mustafa.

U nedelju popodne oglasio se i predsednik Srpske liste Goran Rakić koji je, nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Beogradu, izjavio da Srpska lista neće podržati novu Vladu, jer veruje samo zvaničnom Beogradu.

Kurti je rekao da će pokret Samoopredeljenje u ponedeljak predložiti za predsednika Skupštine kandidata iz Demokratskog saveza Kosova. Izabrani predsednik Skupštine iz Samoopredeljenja Gljauk Konjufca (Glauk Konjufca) neće dati ostavku, kazao je Kurti, već će preći u izvršnu vlast.

Što se pozicije predsednika Kosova tiče, Mustafa je rekao da ta pozicija nije uključena u aktuelni sporazum o zajedničkoj vladi, već da će se to pitanje razmotriti u potrebno vreme.

Kurti je rekao da će buduća vlada imati 15 ministarstava, 2 zamenika premijera i oko 33 zamenika ministra. Prošla vlada je imala 21 ministarstvo. Po Ustavu Kosova, tri ministarstva treba da pripadnu manjinskim zajednicama.

"Ovo ukazuje da je naša zajednička vlada i pre nego što je krenula sa radom već učilina velike promene zato što je najmanja vlada u nezavisnom Kosovu", kazao je Kurti, dodajući da će to da utiče i na štednju.

Čestitke od premijera Albanije

Premijer Albanije Edi Rama čestitao je u nedelju pokretu Samoopredeljenje i Demokratskom savezu Kosova na potpisivanju koalicionog sporazuma o novoj kosovskoj vladi.

"Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova postigli su uspeh u formiranju nove vlade! Želeo bih da imamo što korisniju saradnju s Albanacima preko granice i radujem se razgovoru o pitanju slobode kretanja gradjana i preduzeća na našoj granici", napisao je Rama na Tviteru.

U međuvremenu, Generalni savet Demokratskog saveza Kosova u nedelju je unanimno usvojio sporazum o zajedničkoj vladavini sa pokretom Samoopredeljenje, dok će se taj pokret putem referenduma unutar partije u toku dana izjasniti o sporazumu.

Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova od održavanja izbora 6. oktobra vodili su pregovore o formiranju zajedničke vlade. Obe partije su u prošlom sazivu bile u opoziciji. Iako su se brzo usaglasili po pitanju vladajućeg programa, pregovori o raspodeli odgovornosti i resora trajali su mesecima.

Demokratski savez Kosova najpre je zahtevao da, budući da mesto premijera pripada Kurtiju, dobije mesto predsednika Skupštine i predsednika države 2021., kada aktuelnom predsedniku istekne mandat. Samoopredeljenje se nije složilo po pitanju predsednika države i tako su na konstitutivnoj sednici Skupštine 26. decembra otišli bez dogovora. Tada je za predsednika Skupštine izabran Gljauk Konjufca iz pokreta Samoopredeljenje. I nakon toga, DSK je i dalje insistirao da dobije tu poziciju, na šta je pokret Samoopredeljenje na kraju i pristao, s time što je i DSK odustao za sada od pozicije predsednika države.

Za izglasavanje vlade, potreban je 61 od 120 glasova u Skupštini Kosova. Samoopdedeljenje i DSK zajedno broje 58, a formiranje vlade očekuje se da će podržati i pojedini poslanici manjinskih zajednica kojih je ukupno 20.

Kurti se inače u petak sastao sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova, uključujući i one iz Srpske liste.

Srpska lista je nakon sastanka saopštila da neće kočiti formiranje nove vlade. Predsednik liste Goran Rakić saopštio je da će Srpska lista svakako biti deo buduće vlade odnosno da će ta lista imati svog predstavnika u budućoj vladi.

Iz pokreta Samoopredeljenje međutim su rekli da sa predstavnicima manjinskih zajednica nije bilo reči o njihovom uključivanju u vladajućoj koaliciji, već da je tema razgovora bio program nove vladavine, odnosno njegov uticaj na poboljšanje života manjinskih zajednica, kao i njihova ekonomska i društvena integracija na Kosovu. Kako su dodali, takođe je bilo reči o imenima mogućih ministara iz redova manjinskih zajednica, među kojima će jedan biti i iz srpske zajednice.

Kurti je ranije izjavio da bi Srpsku listu radije video u opoziciji, a da bi sarađivao sa srpskim političarima koji priznaju Kosovo "za razliku od onih u Beogradu koji pritiskaju Srbe na Kosovu i koji bi želeli da postanu dirigenti u našim unutrašnjim poslovima".

Inače, dosadašnje vladajuće partije Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo, odlaze u opoziciju.

XS
SM
MD
LG