Dostupni linkovi

RS obilježila neustavni praznik uz upozorenja OHR i proteste bošnjačkih lidera


Bez himne BiH u Banjaluci
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Parada u Banjaluci

Svečanim defileom i akademijom kojoj su, između ostalih, prisustvovali patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej i zvaničnici Srbije, u Banjaluci je obilježen Dan Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BIH) proglasio neustavnim.

Proslavu 9. januara kritikovala je kancelarija Visokog predstavnika u BiH, a političari iz redova bošnjačkog naroda na entitetskom i državnom nivou su je osudili.

Na defileu na Trgu Krajine u centru Banjaluke učestvovalo je više od 2.400 ljudi, među kojima je bilo najviše pripadnika policije Republike Srpske.

Tokom defilea intonirane su himna Republike Srbije i bosanskohercegovačkog enititeta Republike Srpske.

Himna Bosne i Hercegovine nije intonirana.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik je u obraćanju tokom defilea podsjetio da se Dan RS proslavlja 28. put.

"Ovo je datum kojeg smo odabrali 9. januara 1992. u miru da stvorimo Republiku Srpsku kao izraz zahtjeva, trajnog zahtjeva srpskog naroda za svojom državom. Republika Srpska je danas na ponos svih nas stabilna, mirna, posvećena slobodi i razvoju. Mi Srbi u Republici Srpskoj, a i oni koji su izvan RS i Srbije znaju da nema slobode za srpski narod ako nemaju državu. Zato Srbi imaju dvije države - Republiku Srpsku i Srbiju. Ovo je naš dan, naša proslava", kazao je Dodik.

U svom govoru nije pomenuo odluku Ustavnog suda BiH od 29. marta 2019. godine, kojom je obelježavanje 9. januara u RS okarakterisano kao neustavno. Ustavni sud BiH odluku je donio u procesu utvrđivanja usklađenosti 9. januara 1992., kao dana proglašenja Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine sa Ustavom BiH.

Dodik: 'Nema slobode za srpski narod bez države'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Još jedan Dodikov govor

Odluku Ustavnog suda BiH pomenuo je u svom drugom govoru, koji je održao istog dana, nakon defilea, u sportskoj dvorani „Borik“, gde je održana svečana akademija pod motom „Za sva vremena“.

Dodik je poručio kako „ne prihvata inkviziciju Ustavnog suda BIH koji nam je putem tri stranca i dva Bošnjaka nametao rješenje, to nije sloboda“.

Direktno se obratio onima koji, kako je rekao „osporavaju praznik“, kazavši da oni slobodno žive u RS.

„Oni su dio našeg života, nesmetano upražnjavaju svoju vjeru, imaju svoje hramove. Oni su dio našeg sistema. Unutar su i Parlamenta i Vlade i svih drugih institucija. I ne trebamo im ništa zamjeriti, oni će osporavati, a mi ćemo slaviti i obilježavati“, naveo je Dodik.

U ponovnom obraćanju Dodik je izjavio i da je RS slobodna, demokratska, parlamentarna, „ali isto tako hrišćanska Republika“, te da je ona sinonim za slobodu i ispunjenje sna stotina generacija.

„RS je za 28 godina je postala činjenica i na geografskoj i na političkoj karti svijeta. RS ima svoju teritoriju, svoje institucije vlasti i narod koji vjeruje toj vlasti, ima narod koji voli RS, a zagledan je u Srbiju“, kazao je Dodik.

On je dodao da se ne smije bježati od integracije sa Srbijom na koju, kako je rekao, RS ima pravo.

„Sad nam osporavaju kao drugim narodima da možemo da kažemo da imamo pravo na naše samoopredjeljenje. Doći će vrijeme kada ćemo imati to pravo. A tada ćemo jasno i glasno reći kao danas na Trgu Krajine da smo mi oni koji hoće mir na ovim prostorima“, rekao je on.

Brnabić: Ponosna na politiku pomaganja 'našem narodu'

„Čestitam vam 28 rođendan vaše i naše Republike Srpske“, kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić i podsjetila da je drugi put u Banjaluci na proslavi 9. januara.

Prošle godine je istom prilkom prihvatila Orden Republike Srpske na lenti, iako je riječ o priznanju koje je 1994. godine, u jeku rata u BiH, uručeno i kasnije osuđenima za ratne zločine Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku.

Brnabić je ovog 9. januara navela da je RS sinonim za stabilnost, mir i sigurnost i to, kako je rekla, svi treba da vide i na taj način treba da poštuju.

„U turbuletnim vremenima kakva su ova koja poživljavamo, dužnost političkih lidera je da ne sede skrštenih ruku već da bez prestanka rade za narod i za opšte dobro“, kazala je Brnabić.

Dodala je da je ponosna što uz predsjednika Srbije Aleksandara Vučića, Vlada Srbije javno i, kako je navela, bez nepotrebnog izvinjavanja provodi politiku pomaganja „našeg naroda gde god on živeo“.

„Nažalost, svedoci smo i mnogo toga lošeg što se dešava u regionu. Tu prevashodno mislim na odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i njenim vernicima u Crnoj Gori. Prema suštinskim pitanjima koja se tiču našeg zajedničkog, srpskog istorijskog, kulturnog i verskog nasleđa i našeg identiteta“, kazala je Brnabić, i dodala da bez obzira na sve Srbija mora da nastavi saradnju sa svima u regionu.

Podsjetimo, Skupština Crne Gore usvojila je pre dvije sedmice, 27. decembra 2019. godine, Zakon o slobodi vjeroispovjesti koji po uverenju iz SPC, za posljedicu ima i to da će njena i imovina vjerskih zajednica u toj državi postati državno vlasništvo.

Cvijanović o ratu i miru

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je u govoru na Svečanoj akademiji rekla da je 9. januar "dan u kojem na poseban način obilježavamo slobodu koju živimo", te podsjetila na žrtve onih koji su tu slobodu "odbranili u ratu".

"Naša prošlost i budućnost nalaže nam da uvijek idemo spremni da odgovorimo na izazove. Mnogima smeta što je Republika Srpska stvorena u miru, prije ratnih sukoba, što je u ratu odbranjena, a nakon rata očuvana i izgrađivana. Za razliku od Srpske, Federacija BiH je nastala u ratu, potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Otuda i osporavanje 9. januara 1992. kao dana rođenja Republike, jer taj datum remeti cjelokupan lažni koncept o ratu, o stradanju, o broju žrtava", rekla je predsjednica RS.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je isti dan služio liturgiju u hramu Hrista spasitelja u Banjaluci, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjednik skupštine i predsjednik Vlade RS, te poslanici ministri iz Republike Srpske i Srbije.

Orden za Vulina

Obilježavanje 9. januara počelo je dodjelom nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama u Palati Republike, a među njima je bio i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin koji je odlikovan ordenom zastave Republike Srpske (RS) sa zlatnim vijencem. Vulinu je orden dodijeljen kako je rečeno, za "rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske".

"Priznanje koje sam dobio nije priznanje meni, to je priznanje Srbiji, priznanje Srbiji koju vodi Aleksandar Vučić, priznanje Srbije i koja ne oklijeva da pomogne Republici Srpskoj i svim Srbima. Ovo je nada da će se Srbi sabrati i da ih nikada više lažne vođe neće svađati", kazao je Vulin nakon što je dobio priznanje.

Vulin je Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije koji je i sam čestitao praznik, nazvao predsjednikom svih Srba i pozvao sve da ga slušaju kada kaže "da se nikada neće ponoviti ni Jasenovac ni Oluja".

Ponovio je da Republika Srpska možda nema svoju vojsku, ali srpski narod ima svoju vojsku.

"Republiku Srpsku ima ko da čuva i da joj pomogne. Republika Srpska ima svoju Srbiju, a Srbija ima svoju Republiku Srpsku. Srbija poštuje BiH, Srbija garantuje Dejtonski sporazum, ali Srbija iznad svega voli Republiku Srpsku", kazao je Vulin i čestitao praznik.

Parada u Banja Luci-defile Ministarstva unutrašnjih poslova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

OHR podsjeća na Ustavni sud

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini su podsjetili da je Ustavni sud BiH odlučivao o usklađenosti 9. januara 1992., kao dana proglašenja Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, sa Ustavom BiH i utvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno.

"Želimo podvući naš ranije izrečeni stav da OHR nije protiv toga da RS ima svoj dan, ali da se to mora urediti u skladu sa ustavnim okvirom BiH. Također, pozivamo sve političare da pokažu odgovornost i da se suzdrže od negativne retorike i djelovanja", navodi za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

Salkić traži sankcije

Potpredsjednik RS-a i funkcioner vodeće partije Bošnjaka u BiH Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić, upozorio je da je insistiranje vlasti tog bosanskohercegovačkog entiteta na obilježavanju 9. januara kao dana entiteta neustavno, nezakonito i nemoralno te pozvao visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da preduzme sankcije protiv organizatora tog obilježavanja.

Džeferović tvrdi da je počinjeno krivično djelo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u vrijeme parade u Banjaluci, posjetio je Memorijalni centar za žrtve genocida koje su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojne formacije 1995. godine nad Bošnjacima, u Potočarima kraj Srebrenice na istoku BiH.

Izjavio je da je 9. januara 1992. godine izvršen udar na ustavni poredak BiH.

Džaferović je ponovio kako 9. januar nije dan bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, te podvukao prošlogodišnju odluku Ustavnog suda.

"Činjenica je da se on danas obilježava od strane struktura bh. entiteta Republika Srpska, ali to je protivustavno i protivzakonito ponašanje. To je krivično djelo i time treba da se bave institucije međunarodne zajednice i institucije Bosne i Hercegovine", poručio je Džaferović.

Pelin i čokolada
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

SDA proziva bh. pravosuđe

Obilježavanje Dana RS-a osudili su u Stranci demokratske akcije (SDA). Zatražili su da se bh. pravosuđe "prestane povlačiti pred agresivnim nacionalizmima" i da počne raditi svoj posao.

"RS je samo entitet u okviru države Bosne i Hercegovine. On nije, niti može biti entitet samo jednog naroda. Svako ponašanje izvan ovih okvira i principa predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, udar na Ustav i vladavinu zakona", navode u saopštenju.

SDP o nepoštivanju zakona

U Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BIH, ocjenjuju kako je obilježavanje neustavnog 9. januara "idealna prilika da novi fingirani sukob koalicioni partneri Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i SDA, sa svojim priljepcima Demokratskom frontom (DF) i Savezom za bolju budućnost (SBB), prodaju kao borbu za ostvarenje svako svog svetog patriotskog cilja".

U saopštenju dodaju da je selektivno poštivanje zakona, od presuda u Strazburu, preko presude o izborima u Mostaru, presude o dvije škole pod jednim krovom, te presudom Sejdić-Finci, pa sve do proslave 9. januara, ustaljivanje prakse da se zakoni ne poštuju nikako.

U Našoj stranci navode da 9. januar ne može biti dan Republike Srpske jer je neustavan i takođe podsjećaju na odluku Ustavnog suda BIH.

"Ne smijemo zaboraviti da je istog mišljenja i Evropska komisija za demokratiju kroz pravo, poznatija kao Venecijanska komisija. Odluka vlasti RS-a da taj dan obilježavaju kao dan entiteta ugrožavanje je demokratije, podrška politici rata te uvreda i prijetnja povratnicima i žrtvama najstravičnijih ratnih zločina uključujući i genocid. Uvreda je i svima onima koji tekovine ratnih zločina ne žele prihvatiti kao svoje", piše, između ostalog, u saopštenju iz Naše stranke.

Odgovor Ustavnog suda

Dan pred obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske, iz Ustavnog suda BiH, koji je taj praznik proglasio neustavnim, su podsjetili da je svaki pravni subjekt dužan poštivati odluke tog suda i da u suprotnom krši Ustav Bosne i Hercegovine.

"Svoje stavove o određenom ustavno-pravnom pitanju Sud isključivo daje u svojim odlukama koje su konačne i obavezujuće i koje se kao takve ne komentarišu, već se izvršavaju čime se pokazuje nivo ustavno-pravne kulture jedne zemlje i vladavine prava u jednoj demokratskoj državi kao što je Bosna i Hercegovina", navedeno je u pisanom odgovoru na upit RSE iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Pri tome je u odgovoru napomenuto "da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine vrhovni tumač Ustava Bosne i Hercegovine, te da je svaki pravni subjekt dužan poštovati odluke Ustavnog suda i njegove stavove iznijete u tim odlukama budući da svako suprotno ponašanje predstavlja kršenje Ustava Bosne i Hercegovine, vladavine prava i podriva autoritet Ustavnog suda BiH".

Kada je počelo?

U Republici Srpskoj se 9. januar obilježava kao Dan RS-a, jer je na taj datum 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Dok većina u RS-u na taj datum danas gleda sa ponosom, jer je, kako se tvrdi, formiranjem RS-a spriječen nestanak srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, dotle Bošnjaci i Hrvati na 9. januar gledaju kao na početak rata u BiH, te početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Inače, u Republici Srpskoj je 25. septembra 2016. održan referendum na kojem su se građani izjasnili o pitanju - "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Prije referenduma, Ustavni sud BiH odbio je zahtjev Narodne skupštine RS-a da se preispita odluka o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS-a i donio privremenu mjeru kojom je zabranio provođenje referenduma.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio je i rezultate referenduma o Danu RS-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG