Dostupni linkovi

Premijerka Srbije na obeležavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovaće u četvrtak, 9. januara u Banjaluci obeležavanju Dana Republike Srpske, saopšteno je iz kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), 9. januar se slavi kao Dan RS-a i pored činjenice da ga je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 26. novembra 2015. godine proglasio neustavnim i naložio Skupštini RS-a da u roku od šest meseci usaglasi član entitetskog Zakona o praznicima sa Ustavom BiH.

Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Srbije, Brnabić će prisustvovati defileu na Trgu Krajine u Banjaluci, a nakon toga i potpisivanju Sporazuma o saradnji između Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Srbije i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Vlade Republike Srpske u oblasti digitalne transformacije.

Nakon toga će se i obratiti na svečanoj akademiji, na kojoj će govoriti član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

U Banjaluci će 9. januara biti i poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji će, kako je najavljeno iz SPC-a, služiti liturgiju u hramu Hrista Spasitelja u tom gradu.

Irinej se 6. januara u Beogradu sastao sa Dodikom kada je izjavio da "za Srbiju i Republiku Srpsku ne postoje granice, kao i da one i ne smeju i ne treba da postoje jer je reč o jednom narodu".

Premijerka Srbije i poglavar SPC prisustvovali su obeležavanju Dana RS-a i 2019. godine. Tada je Ana Brnabić odlikovana Ordenom Republike Srpske na lenti za, kako je navedeno, naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i Republike Srpske, te "za nemjerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske".

Odlikovanjem koje je dobila Ana Brnabić ranije su odlikovani i osuđeni za ratne zločine Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik.

U RS-u se 9. januar obeležava kao Dan RS-a jer je na taj datum 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine. I pored odluke Ustavnog suda u RS-a ne odustaju od obeležavanja 9. januara pa je tako u tom bh. entitetu 25. septembra 2016. održan referendum na kojem su se građani izjasnili o pitanju - "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Pre referenduma, Ustavni sud BiH odbio je zahtev Narodne skupštine RS-a da se preispita odluka o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS-a i doneo privremenu meru kojom je zabranio sprovođenje referenduma. Ustavni sud BiH poništio je i rezultate referenduma o Danu RS-a.

Narodna skupština RS-a potom je 25. oktobra 2016. godine usvojila Zakon o Danu RS-a u kome se navodi da se "na osnovu potvrđene volje građana RS-a, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike".

XS
SM
MD
LG