Dostupni linkovi

Dodik: 'Svim Srbima želim sretnu Republiku Srpsku'


„Republika Srpska postoji zbog sebe, a ne da iritira druge“, izjavio je to Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u srijedu u Banjaluci. Izjavu je dao povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, kojeg je u martu 2019. godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Dodik je položio i vijence na spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske, gdje je pozvao na „mir i saradnju“.

„Ta saradnja i mir trebaju da obilježe vrijeme koje dolazi. Ono što želim da kažem svim građanima, svim ljudima u Republici Srpskoj koji drže do RS, da sutra dostojanstveno proslavimo Dan Republike, svim Srbima, srpskom narodu želim sretnu Republiku Srpsku, našu državu koja je stvorena još 9. januara 1992. godine sa težnjom da bude nezavisna država. Dejtonski sporazum je napravio drugi okvir. Mi smo danas u tome, za status Republike Srpske uporni. Sretna Republika Srpska svima“, poručio je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović dodala je kako je politička stabilnost preduslov ekonomske stabilnosti.

"Zadovoljna sam što su naše institucije uvijek najfunkcionalnije u okviru BiH. Tako će biti i ubuduće bez obzira na to što mnogi pokušavaju da upravljaju njihovim radom i osujete nastojanja ljudi koji žele da doprinesu boljitku Republike Srpske. To neće uspjeti nikome”, navela je Cvijanović.

Milorad Dodik i Željka Cvijanović polažu cvijeće u Banjaluci
Milorad Dodik i Željka Cvijanović polažu cvijeće u Banjaluci

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je insistiranje vlasti Republike Srpske na obilježavanju 9. januara kao dana entiteta neustavno, nezakonito i nemoralno, te pozvao visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da uvede sankcije protiv organizatora tog obilježavanja.

Povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je rekao kako je „proslava neustavan čin i krivično djelo“.

“To je datum od kada počinje genocid i masovna stradanja u BiH. Svi se moraju suočiti sa ovim činjenicama. Pozivam institucije da rade svoj posao", kazao je Džaferović na Međunarodnoj naučnoj konferenciji "Pravne i političke posljedice Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. godine" koja se održava u Sarajevu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 29. marta 2019. godine, osporio Zakon o Danu Republike Srpske, odnosno 9. januar kao dan entiteta Republika Srpska.

„Svoje stavove o određenom ustavno-pravnom pitanju Sud isključivo daje u svojim odlukama koje su konačne i obavezujuće i koje se kao takve ne komentarišu, već se izvršavaju čime se pokazuje nivo ustavno-pravne kulture jedne zemlje i vladavine prava u jednoj demokratskoj državi kao što je Bosna i Hercegovina“, naveo je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u pisanom odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa.

„Pri tome, napominjemo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine vrhovni tumač Ustava Bosne i Hercegovine, te da je svaki pravni subjekt dužan poštovati odluke Ustavnog suda i njegove stavove iznijete u tim odlukama budući da svako suprotno ponašanje predstavlja kršenje Ustava Bosne i Hercegovine, vladavine prava i podriva autoritet Ustavnog suda BiH“, dodaje se u pisanoj izjavi za RSE.

U Banjaluci će, u četvrtak, biti obilježen Dan Republike Srpske.

Priprema se defile, centar grada je blokiran, a na ulicama su pojačane mjere sigurnosti.

Pripreme za obilježavanje Dana RS
Pripreme za obilježavanje Dana RS

XS
SM
MD
LG