Dostupni linkovi

Vučić čestitao 9. januar, najavio da će Srbija uvek podržavati RS


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Republike Srpske (RS) predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović i naveo da će "Srbija uvek voleti i podržavati Srpsku, poštujući integritet Bosne i Hercegovine".

"Srbija će, kao iskren prijatelj, uvek biti oslonac i podrška svim naporima i potrebama Republike Srpske. Nadam se da ćemo našu ekonomsku i svaku drugu saradnju i dalje razvijati na obostranu dobrobit, dok u isto vreme negujemo naše neraskidive kulturne i duhovne veze, čuvajući jedinstveni identitet srpskog naroda", naveo je Vučić u čestitki, a prenosi njegova služba za saradnju sa medijima.

Vučić je naveo i da "svima u Republici Srpskoj poželeo dobro zdravlje, sreću u ličnom životu i uspeha u radu".

U Banjaluci se održava obilježavanje Dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) proglasio neustavnim.

Tokom obilježavanja intonirana je himna Republike Srbije i bosanskohercegovačkog enititeta Republike Srpske.

Obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske (RS), počelo je dodjelom nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama u Palati Republike.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin dobitnik je ordena zastave Republike Srpske (RS) sa zlatnim vijencem. Vulinu je orden dodjeljen kako je rečeno za, "rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske".

U Republici Srpskoj se 9. januar obilježava kao Dan RS-a, jer je na taj datum 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Dok većina u RS-u na taj datum danas gleda sa ponosom, jer je, kako se tvrdi, formiranjem RS-a spriječen nestanak srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, dotle Bošnjaci i Hrvati na 9. januar gledaju kao na početak rata u BiH, te početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Dodik: 'Nema slobode za srpski narod bez države'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

XS
SM
MD
LG