Dostupni linkovi

Ćufurović se izjasnio da nije kriv za ratovanje u Siriji


Ibro Ćufurović na Sudu BiH
Ibro Ćufurović na Sudu BiH

Ibro Ćufurović izjasnio se danas na Sudu Bosne i Hercegovine da nije kriv nakon što je protiv njega podignuta optužnica koja ga tereti za organiziranje terorističke grupe zbog ratovanja u Siriji na strani "Islamske države".

Optužnicu koja ga tereti za organiziranje terorističke grupe i ratovanje u Siriji Tužiteljstvo BiH podignulo je 12. jula.

Ćufurović je optužen da je 21. aprila 2014. iz BiH otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio strukturama terorističke organizacije "Islamska država" i na tom području boravio do 20. aprila ove godine, s tim da je posljednjih 17 mjeseci proveo u pritvoru na teritoriji koju kontrolira kurdska administracija. Ćufurović je u Siriji uhapšen u septembru 2017. godine kada je pokušao napustiti zemlju i teritorij tzv. Islamske države.

On je, prema navodima Tužiteljstva BiH, zajedno sa drugim licima iz BiH, koja su boravila u Siriji s istom namjerom, koristeći ime Abu Kasim Albosni, učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se u jedinici "Bejt komandos", koja je kasnije promijenila ime u "El Aksa".

Ćufuroviću je nakon izručenja u BiH, 20. aprila 2019., određen pritvor koji i dalje traje. On je u BiH deportiran na osnovu INTERPOL-ove potjernice.

Roditelji bosanskog militanta sa sirijskog ratišta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

XS
SM
MD
LG