Dostupni linkovi

Afera 'Jovanjica': Ko koga tuži?


Potpredsednik SNS Miloš Vučević podneo je krivične prijave protiv svojih stranačkih kolega - predsednika Srbije i šefa naprednjaka Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja

Afera "Jovanjica", o navodnoj poveznosti vrha vlasti Srbije sa uhapšenim za proizvodnju droge, seli se iz medija u tužilaštvo - potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević podneo je krivične prijave protiv svojih stranačkih kolega - predsednika Srbije i šefa naprednjaka Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja.

Kaže da je cilj te krivične prijave da se utvrdi istina o navodima predstavnika opozicije o povezanosti braće Vučić sa Predragom Koluvijom, vlasnikom imanja "Jovanjica" kod Stare Pazove, gde je policija nedavno pronašla veliku količinu marihuane.

Vučević je rekao da je krivičnu prijavu podneo kao građanin, kao i da krivična prijava sadrži hronološki poređane sve izjave i navode pojedinih političara u medijima i na društvenim mrežama o slučaju "Jovanjica".

"Ili su oni koji su optuživali govorili istinu, ili su svi oni koji su to iznosili prethodnih dana i nedelja govorili gnusne laži i neistine, što bi dovelo u pitanje njihovu dalju odgovornost za iznošenje netačnih informacija i uznemiravanje javnosti", rekao je Vučević, dodajući da je "siguran da će u kratkom roku videti šta će tužilaštvo uraditi".

A "saznanja utemeljena na dokazima", da je državni vrh upleten u proizvodnju marihuane na poljoprivrednom dobru "Jovanjica", te da je uhapšeni vlasnik tog imanja Predrag Koluvija pozvao Vučićevog brata Andreja nakon što je bio lišen slobode, iznosio je poslanik opozicione Narodne stranke, članice Saveza za Srbiju, Miroslav Aleksić.

Takođe, optužio je ministra policije Nebojšu Stefanovića da je komunicirao sa Koluvijom, na čijem dobru je pronađeno više tona osušene i sirove marihuane, a predsednik i ministar su demantovali te navode.

I Aleksić najavljuje krivičnu prijavu, ali protiv Miloša Vučevića, i to "zbog lažnog prijavljivanja i ometanja pravde".

Aleksić kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Vučevićeva krivična prijava "velika farsa i konačni udarac srpskom pravosuđu".

"Radi se o lažnom prijavljivanju sa ciljem da se od čitavog ovog slučaja napravi još jedan rijaliti i da oni pokušaju da medijskim manipulacijama pobegnu od odgovornosti i ometaju postupak koji već postoji po pitanju afere Jovanjica", kaže Aleksić.

Vučević, inače pravnik po zanimanju, nije naveo u krivičnoj prijavi za šta tereti braću Vučić. Eventualno postojanje krivičnog dela u prijavi građanina Vučevića treba da utvrdi tužilaštvo, koje do objave ovog teksta nije odgovorilo na pitanje RSE da li je Vučevićeva prijava protiv braće Vučić ušla u proceduru i kako tužilac kvalifikuje krivično delo.

Advokat Vladimir Beljanski za RSE objašnjava kako je iz Vučevićevih izjava koje su pratile podnošenje krivične prijave shvatio da je ona podneta "iz marketinških razloga" - da bi se javnost uverila da nešto nije tačno, to jest da navodi opozicije u vezi sa Jovanjicom i uzgojem marihuane nemaju veze sa braćom Vučić, a ne da bi se tužilaštvo uverilo da je izvršeno krivično delo.

Vučević, inače pravnik po zanimanju, nije naveo u krivičnoj prijavi za šta tereti braću Vučić.


"To je suprotno smislu same krivične prijave i suprotno nadležnostima tužilaštva. Tužilaštvo ne služi da ubedi javnost da nešto nije tačno, već da utvrdi postoji li osnovana sumnja za pokretanje krivičnog postupka", kaže Beljanski.

Dodaje i da, prema njegovom mišljenju, podnosilac krivične prijave, u ovom slučaju Vučević, očekuje da će ona biti odbačena.

"Međutim, podnosilac krivične prijave ne bi trebalo i ne bi smeo da podnosi krivičnu prijavu da bi se utvrdilo da ono što je naveo u krivičnoj prijavi nije tačno, to je zabranjeno", kaže Beljanski.

U tom slučaju, kaže Beljanski, Vučević rizikuje da protiv njega bude pokrenut krivični postupak zbog lažnog prijavljivanja.

"Čak i ako krivična prijava bude odbačena, to i dalje neće značiti da nešto što je neko rekao u javnosti nije tačno – ko je koga zvao telefonom, i tako dalje. Time se tužilaštvo neće baviti, nego će se baviti time da li postoje elementi koji ukazuju na to da je potrebno preduzeti krivično gonjenje", objašnjava Beljanski.

Vučić protiv 'samog sebe'

Da će za slučaj "Jovanjica" Vučević podneti krivičnu prijavu najavio je sam predsednik Srbije, jer, kako je rekao, nema smisla da 500 puta odgovara na iste "gluposti o kojima neko govori, a ne podnosi krivičnu prijavu".

"To je smisao svega i ljudi će čuti za sedam, 10 do 15 dana. Predato je sve ono što su navodili proteklih dana", rekao je Vučić.

Advokat Beljanski na to odgovara - "ceo postupak je vrlo čudan i takva izjava se može smatrati kao pritisak na pravosuđe".

"Imamo požurivanje od stane samog prijavljenog da se to hitno završi, a prijavljeni nije bilo ko, već predsednik države. Sve je to vrlo neuobičajeno i slabi i poziciju i ugled samog tužilaštva", kaže Beljanski.

A slabljenje položaja tužilaštva i njegova instrumentalizacija u dnevnopolitičke svrhe dolazi "sa više strana", smatra Beljanski.

"Od tužilaštva očekuje da utvrđuje stvari koje nisu u njihovoj nadležnosti - a to je da li je u pravu opozicija kada sumnja da je vlast u nešto umešana, ili je u pravu vlast kada tvrdi da nije", kaže Beljanski.

Imamo požurivanje od stane samog prijavljenog da se to hitno završi, a prijavljeni nije bilo ko, već predsednik države: Beljanski
Imamo požurivanje od stane samog prijavljenog da se to hitno završi, a prijavljeni nije bilo ko, već predsednik države: Beljanski

Prema njegovim rečima, i narodni poslanik Aleksić mogao je podneti krivičnu prijavu ukoliko ima sumnju "da su određena lica umešana u izvršenje krivičnog dela a da eventualno nisu obuhvaćena postupkom koji se vodi".

"To je posao koji tužilaštvo mora po službenoj dužnosti da odradi", odgovara Aleksić, "a ne da ja podnosim krivičnu prijavu za proces koji je već u toku".

"Vrlo je logično da tužilaštvo treba da odgovori na ono što sam ja pitao, ili da me pita za nešto što ja imam kao saznanje. A to je naravno izostalo", kaže Aleksić.

Šta znamo o 'Jovanjici'?

Za hapšenje devet lica, osumnjičenih da su na poljoprivrednom imanju "Jovanjica" uzgajali marihuanu, javnost je saznala iz medija, 14. novembra.

Gotovo dve nedelje kasnije, policija izdaje saopštenje u kojem se navodi da je na poljoprivrednom dobru u blizini Stare Pazove pronađena ilegalna laboratorija za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima, da je zaplenjeno više od 600 kilograma osušene marihuane i više od 65 hiljada stabljika ove opojne droge, koja u sirovom stanju teži oko 3,9 tona.

Policija je akciju sprovela po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, a vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija sumnjiči se da je bio vođa organizovane kriminalne grupe koja se bavila uzgojem marihuane, kao i da je falsifikovao isprave i nedozvoljeno držao oružje.

"Policija je kod njega, prilikom zaustavljanja vozila u kojem se nalazio, pronašla falsifikovanu službenu legitimaciju, dok je protiv vozača automobila podneta prekršajna prijava jer je vozilo, mimo zakona, bilo opremljeno svetlosnom i zvučnom signalizacijom. Pretresom prostorija firme "Jovanjica" pronađeni su i jedan pištolj i jedan revolver", stoji u saopštenju policije.

Vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija sumnjiči se da je bio vođa organizovane kriminalne grupe koja se bavila uzgojem marihuane, kao i da je falsifikovao isprave i nedozvoljeno držao oružje


O "Jovanjici" iz Stare Pazove mediji su i ranije izveštavali, ali u kontekstu "jednog od najvećih proizvođača organske hrane u Srbiji".

Prema dokumentaciji ministarstva poljoprivrede do koje je došao istraživački portal Insajder, od aprila ove godine "Jovanjici" je dozvoljeno da u svojim staklenicima proizvodi iindustrijsku konoplju.

Uzgajanje industrijske konoplje dozvoljeno je u Srbiji, ali pod uslovima koje propisuje posebni Pravilnik iz jula 2013. godine. Dozvoljeno je gajiti samo sorte konoplja koje u sebi sadrže manje od 0,3 odsto psihoaktivne komponente THC-a.

Policija je međutim, kako je saopšteno, veštačenjem svake stabljike na "Jovanjici" utvrdila da je 65.581 stabljika, koja je posečena u akciji, zapravo opojna droga.

Prethodnih godina Koluvijino imanje posećivali su političari vladajuće stranke - ministar Aleksandar Vulin, član predsedništva SNS-a Zoran Babić i član gradskog veća u Beogradu Dragomir Petronijević. Na to su u danima nakon hapšenja podsetili mediji, kao i opozicioni poslanik Miroslav Aleksić.

Aleksić je na konferencijama za novinare u skupštinskom holu u više navrata ukazivao da je Koluvija "veoma blizak i dobro poznat vrhu vlasti" i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji ga je vodio na više biznis foruma u Rusiji, Kazahstanu i u Srbiji.

Aleksić je u više navrata ukazivao da je Koluvija "veoma blizak i dobro poznat vrhu vlasti" i predsedniku Srbije
Aleksić je u više navrata ukazivao da je Koluvija "veoma blizak i dobro poznat vrhu vlasti" i predsedniku Srbije

"Koluvijja je bio član srpske privredne delegacije na biznis forumu u Moskvi, održanom 27. oktobra 2015. godine, a tu delegaciju je predvodio Aleksandar Vučić. Vlasnik 'Jovanjice' je bio i član srpske delegacije na biznis forumu održanom u Astani, glavnom gradu Kazahstana, održanom 15. novembra 2015. godine, koju je takođe predvodio Vučić", rekao je Aleksić, a kao dokaze za svoje tvrdnje pokazao je fotografije zvaničnih agendi tih skupova na kojima je Koluvija naveden kao jedan od učesnika.

A da li je Koluvija, kako je jednom prilikom naveo opozicioni poslanik Aleksić, ranije bio hapšen zbog narkotika i da li su protiv njega podnošene krivične prijave, RSE nije mogao da potvrdi u policiji, jer iz Ministarstva unutrašnjih poslova do objave ovog teksta nije stigao odgovor na to pitanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG