Dostupni linkovi

Suđenje za paljenje kuće novinara: Sud nije konstatovao pretnje Simonovića


Dragoljub Simonović
Dragoljub Simonović

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu izvršiće uvid u spise predmeta Drugog osnovnog suda u Beogradu i nakon toga doneti odluku o daljem postupanju u tom slučaju, saopštilo je to tužilaštvo za Radio Slobodna Evropa (RSE) u vezi sa ponašanjem Dragoljuba Simonovića, optuženog u procesu za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, na ročištu 12. decembra.

Kako je za RSE rečeno u Drugom osnovnom sudu, reči Simonovića sud nije konstatovao kao pretnju, ali je učesnike u postupku upozorio da se jedni prema drugima odnose sa uvažavanjem, što je kao mera predviđeno zakonom.

Tužilaštvo treba da reaguju na pretnje tužiocu, pa makar bile i indirektne, kaže Lidija Komlen Nikolić, predsednica Udruženja javnih tužilaca.

“To što je Simonović rekao očigledno predstavlja pretnju kroz politički pritisak, imajući u vidu da je okrivljeni i dalje aktivni funkcioner jedne stranke. Sam njegov citat uklapa se u celo okruženje i sve okolnosti kojima su tužioci izloženi u poslednje vreme”, rekla je Lidija Komlen Nikolić.

Kako je sa suđenja 12. decembra 2019. u Drugom osnovnom sudu u Beogradu prenela televizija N1, optuženi Dragoljub Simonović rekao je da posle ovog procesa “tužiocu može da se desi da više uopšte ne bude i da ne radi kao javni tužilac”. Optuženi Simonović je, kako prenose mediji u izveštajima sa suđenja, više puta prozvao prisutnog tužioca spočitavajući mu kako ga gleda i tvrdeći da se za ovaj slučaj založio kao da je branilac novinara Milana Jovanovića, kao i da o njegovoj časti i poštenju svedoči što za njega i Srpsku naprednu stranku iz godine u godinu glasa sve više građana.

Lidija Komlen Nikolić, iz Udruženja tužilaca, kaže da očekuje reakciju.

“Da izađe Republički tužilac i da kaže da je neprimereno što se na taj način vrši pritisak na tužilaštvo i na zamenika javnog tužioca u predmetu. Državno veće tužilaca može da se oglasi. Onog momenta kada je okrivljeni počeo da se direktno obraća tužiocu sudija je trebalo to da zaustavi”, navela je Komlen Nikolić.

Milan Jovanović: 'Neće me naterati da prestanem sa istraživanjem'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Policija je 25. januara uhapsila Dragoljuba Simonovića, tadašnjeg predsednika opštine Grocka, predsednika Opštinskog odbora Srpske napredne stranke i člana Glavnog odbora SNS, zbog sumnje da je nalogodavac podmetanja požara u kući novinara portala “Žig Info” Milana Jovanovića 12. decembra 2018. Tada je ovu vest javnosti saopštio lider te partije i šef države Aleksandar Vučić.

Suđenje optuženima za paljenje kuće Milana Jovanovića u Vrčinu, Opština Grocka, formalno je započeto 9. aprila 2019, a do danas su održana samo tri ročišta, uz četiri odlaganja.

Na poslednjem, kako kaže oštećeni Milan Jovanović, optuženi Simonović obraćao se svima.

“Meni, tužiocu i novinarima je pretio. Svima redom. Kroz takvo bahato ponašanje pokazuje se kakva je osoba. Nema obzira ni prema kome”, naveo je Jovanović.

Ulica sa imenom familije bivšeg predsednika Grocke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Milanu Jovanoviću u noći 11. na 12. decembar prošle godine, u 3.30, kuća u Vrčinu zapaljena je molotovljevim koktelom koji je napadač ubacio kroz razbijeni prozor garaže. Jovanović je kod kuće bio sa suprugom, a uspeli su da se spasu bekstvom kroz prozor.

Po optužnici, Dragoljubu Simonoviću sudi se za krivično delo - izazivanje opšte opasnosti u podstrekavanju. Portal „Žig Info“ za koji Jovanović radi pisao je o aferama u Opštini Grocka za vreme mandata Simonovića, a više puta on i njegov kolega Željko Matorčević bili su mete fizičkih napada.

„Kada dođe presuda videćemo da li smo pravna država ili ne. Ako ne bude kazne za odgovorne, bio bi to ogroman šamar pravosuđu“, kaže novinar Milan Jovanović.

Na ročištu 12. decembra, održanom godinu dana od napada na Milana Jovanovića, sud je raspisao poternicu za optuženim Aleksandrom Marinkovićem, okrivljenim da je direktni izvršilac koji je bacio zapaljivu flašu na kuću novinara, jer se ponovo nije pojavio na sudu.

Novinari iz više redakcija i predstavnici novinarskih udruženja na godišnjicu paljenja Jovanovićeve kuće protestovali su na beogradskom Trgu Republike tražeći efikasno kažnjavanje krivaca.

„Treba dodatno da pritisnemo državu da se Milanu Jovanoviću obezbedi krov nad glavom. On je ostao bez doma. Akcija novinarske solidarnosti pokazala je da možemo da mu pomognemo i prikupimo neka sredstva, ali to nije dovoljno“, rekao je novinar Slobodan Georgiev.

Više od 100 napada na novinare

Prema podacima Nezavisnog udruženja novinara, u ovoj godini bilo je više od 100 napada na novinare u Srbiji.

„Srećom, Jovanović je živ. Neki novinari nisu, niti su razjašnjena njihova ubistva. Ako pošteno radi svoj posao, novinaru u ovoj državi preostaje samo da se uzda u svoju pamet, mišiće i svoje prijatelje“, rekao je novinar Rade Radovanović.

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Srpsku naprednu stranku da hitno smeni bivšeg predsednika opštine Grocka i funkcionera SNS-a Dragoljuba Simonovića zbog, kako se navodi u saopštenju, nedopustivih pretnji javnom tužiocu.

Sledeće ročište na suđenju Dragoljubu Simonoviću i ostalima zakazano je za 21. januar 2020.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG