Dostupni linkovi

‘1 od 5 miliona’: Performans, a ne pokušaj upada u Skupštinu


Detalj sa protesta "1 od 5 miliona" 7. decembra
Detalj sa protesta "1 od 5 miliona" 7. decembra

Udruženje “1 od 5 miliona” saopštilo je da obaveštava predsednicu parlamenta Maju Gojković da cilj performansa ispred Skupštine Srbije u subotu uveče nije bio upad u zgradu, već kucanje na vrata.

Dodaju da poziv učesnicima da dođu do vrata nije potekao od lidera Dveri Boška Obradovića, već njihove aktivistkinje.

"Studentkinja iz Udruženja 1 od 5 miliona Tea Vukadin pozvala je građane da pokucaju na vrata Skupštine, kao što su to uradili i sa zgradom Rektorata, i da na taj način podsete da je to početak kojim su odneli jednu pobedu", navodi se u saopštenju Udruženja.

Dodaje se da je Boško Obradović jedan od mnogih koji su se odazvali i pošli za Teom Vukadin i ističe da on nikako nije organizator niti "kolovođa".

Incident na protestu 'Jedan od pet miliona'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00


Udruženje podseća da je na performans pozvala Vukadin, a da je student Srđan Marković više puta naglašavao kakva je akcija.

"Pozivamo predsednicu parlamenta Maju Gojković da, pre nego što se oglasi po pitanju bitnih društvenih situacija, prvo sagleda situaciju objektivno i informiše se preko slobodnih, a ne samo režimskih medija", zaključuje Udruženje "1 od 5 miliona".

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković osudila je u subotu uveče, kako je rekla,“nasilni pokušaj” učesnika protesta "1 od 5 miliona" da uđu u parlament.

"Najoštrije osuđujem nasilni pokušaj upada u Dom Narodne skupštine. Pristalice Saveza za Srbiju, na čelu sa Boškom Obradovićem, koje su upadale u zgradu RTS, Skupštinu grada Beograda, obračunavale se sa novinarima, sada su pribegle novom vandalskom činu i jasno pokazale da je njihova jedina namera da izazovu nerede u želji da mimo volje građana dođu na vlast", rekla je ona.

U međuvremenu, oglasila se i premijerka Srbije Ana Brnabić napisala je na svom tviter nalogu da je pokušaj upada u Skupštinu "konačni pokazatelj" kakvu Srbiju opozicija nudi građanima.

Brnabić je navela da je "posle RTS, Predsedništva, vešala, motornih testera, paljenja knjiga, pretnji, vređanja", to ono što opozicija nudi građanima.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić osudio je incident ispred Skupštine tokom protesta "Jedan od pet miliona" i naveo da takvo ponašanje zahteva reakciju državnih organa.

"Najoštrije osuđujemo takvo ponašanje, to je pokazatelj ekstermizma i nasilja koje šire pojedine opozicione stranke i njihovi lideri i to zahteva reakciju državnih organa", rekao je Dačić u nedelju, uoči sednice Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) upitan da prokomentariše dešavanja ispred Skupštine.

XS
SM
MD
LG