Dostupni linkovi

Krivična prijava protiv Vučića zbog izjave o masakru u Račku


U masakru koji se desio 15. januara 1999 u selu Račak nedaleko od Prištine ubijeno je 45 osoba
U masakru koji se desio 15. januara 1999 u selu Račak nedaleko od Prištine ubijeno je 45 osoba

Tom Gaši, advokat iz Prištine, je u ime porodica žrtava masakra u Račku podneo krivičnu prijavu protiv predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića zbog krivičnog dela “podsticanje nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje, razdruživanja ili netrpeljivosti” u skladu sa članom 147. Kosovskog Krivičnog zakonika.

On je kopiju krivične prijave objavio i na društvenim mrežama. Kosovskim medijima je advokat Gaši izjavio da se krivična prijava protiv Vučića sada nalazi u rukama Specijalnog tužilaštva koji će odlučiti o daljim koracima.

Krivična prijava advokata Gašija je usledila nakon izjave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića od 5. decembra koji je masakr u selu Račak nazvao “fabrikacijom”.

„Radilo se o fabrikovanom zločinu gde je sve falsifikovao svetski hohštapler i prevarant William Walker (bivši šef misije OEBS). To ću da ponavljam svakog dana pa da vidim ko će da nas osudi", rekao je Vučić u četvrtak komentarišući presudu prištinskog suda kojom je bivši ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova iz redova Srpske liste Ivan Todosijević prvostepeno osuđen na dve godine zatvora zbog izjave u kojoj je masakr u Račku nazvao „lažnim zločinom“.

Predsednik Kosova Hashim Thaci je reagovao zbog ove izjave istakavši da je masakr u selu Račak “jedan od najgorih žločina protiv civila u Evropi”.

“Srpska genocidna politika se ne može braniti. To se mora odreći. Mir, pomirenje i pravda ne mogu se graditi na osnovu negiranja zločina”, poručio je Thaci na društvenim mrežama.

Kosovski odlazeći premijer, Ramush Haradinaj je takođe putem društvenih mreža podsetio da je masakr u Račku “šokirao ceo svet”.

“Vučićeva izjava negiranja, dokazuje da Srbija institucionalno čuva Miloševićev genocidni mentalitet”, naglasio je Haradinaj na Twitteru podvukavši da je “šokantno kako takozvani ‘predvodnik EU’ gaji etničku mržnju i minimizira šanse za mir i pomirenje u regionu”.

“Odbio je da Srebrenicu nazove genocidom, sada poriče masakr u Račku”, napisao je lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti na Tviteru.

“On želi da krene u mirovnu budućnost bez prihvatanja zločina iz prošlosti. Ali, genocid, masovne grobnice i masakri su istina Srbije. Vreme je da Vučić počne time da se bavi”, dodao je Kurti.

Zvaničnici Evropske Unije su takođe poručili da nema mesta negiranju masakra u selu Račak.

“Jedno je jasno, nema mesta za negiranje ili relativizaciju događaja koji su se dogodili u Račku na Kosovu u januaru 1999. Poricanje i revizionizam suprotni su vrednostima Evropske Unije i suprotni su projektu integracije Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju”, izjavila je za Radio Slobodna Evropa, Ana Pisonero, portparolka Evropske Komisije. Ona je podvukla da je regionu potrebno pomirenje, stabilnost i normalizacija odnosa.

Srpske snage koje su delovale na Kosovu su, 15. januara 1999. godine, pogubile 45 albanskih civila na Kosovu. Tadašnji šef posmatračke miisje OEBS, William Walker koji je bio svedok masakra je izjavio da se radi o “zločinu protiv čovečnosti”. Ovaj masakr je predstavljao ključni trenutak, za odluku NATO snaga da pokrenu vojnu operaciju protiv srpskih ciljeva u tadašnjoj SRJ koja je otpočela 24. marta 1999. i trajala 78 dana.

Dve decenije od masakra u Račku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:58 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG