Dostupni linkovi

Dve godine zatvora za bivšeg kosovskog ministra Ivana Todosijevića


Policija Kosova, fotoarhiv
Policija Kosova, fotoarhiv

Bivši ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova Ivan Todosijević, osuđen je danas u Osnovnom sudu u Prištini na dve godine zatvora, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) njegov advokat Nebojša Vlajić.

"Presuda je nepravična, nezakonita i mora biti ukinuta. Prvostepena je i nije pravosnažna do odluke Apelacionog suda", rekao je Vlajić.

Todosijević, koji nije prisustvovao izricanju presude, je osuđen zbog izjave povodom 20. godišnjice od NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu.

Naime, on je izjavio da je "povod za agresiju na našu zemlju bila tzv. humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji, izmišljeni Račak".

"A upravo su ti šiptarski teroristi, koji su to sve izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali su dobre srpske domaćine i policajce na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije i nakon dolaska tzv. Mirovne misije na Kosovo i Metohiju", kazao je Todosijević.

NATO je pokrenuo akciju vazdušnih udara na nekadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju sa ciljem sprečavanja nasilja srpskih vojnih, policijskih i paramilitarnih snaga nad Albancima na Kosovu. Tome je prethodio i masakr nad 45 Albanca u selu Račak uopštini Štimlje.

Poruka Marka Đurića

Porukom "Svi smo mi Ivan Todosijević" oglasio se povodom odluke Suda u Prištini šef kosovske kancelarije Vlade Srbije, Marko Đurić.

Navodeći da su ovom odlukom "suspendovana sva prava srpskog naroda" na Kosovu, Đurić je podvukao da je Todosijević osuđen zato što je "izrekao ono što svaki Srbin zna i oseća".

Dodao je da je ovim naneta neprocenjiva šteta procesu pomirenja. ​

Premijer Kosova Ramush Haradinaj nakon dve nedelje od izjave smenio je Todosijevića sa mesta ministra za lokalnu samoupravu. Haradinaj je kazao da je odluka usledila zato što se "jezik mržnje ministra ne može tolerisati".

"Besmisleno je kako se jedan od naših dosadašnjih kolega izražava sa toliko neznanja, mržnje i uvreda prema žrtvama Račka, ostalim žrtvama Miloševićevog režima", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Haradinaj je tada poručio da u vladi koju on vodi nema mesta za one koji vređaju ostale na etničkoj, verskoj ili drugoj osnovi, te da njegova odluka stupa na snagu odmah.

Nakon parlamentarnih izbora, Todosijević je i jedan je od 10 izabranih poslanika Srpske liste za naredni mandat u parlamentu Kosova.

XS
SM
MD
LG