Dostupni linkovi

Obeležena 19. godišnjica masakra u Račku


Danas je u Štimlju pod pokroviteljstvom predsednika Kosova Hašima Tačija održana memorijalna akademija povodom 19. godišnjice od masakra u Račku. Pre toga, lideri institucija odali su počast žrtvama masakra u Memorijalnom kompleksu u Račku. Toga dana život je izgubilo 45 albanskih civila.

Hašim Tači je na rekao na akademiji da je na današnji dan 1999. u Račku dokazana “srpska politika sistematskog terora, državnog genocida i zločina protiv čovečnosti”, dodajući da je jutro 15. januara te godine bilo teško ne samo za Račak, već i za celo Kosovo. Račak je, dodao je on, probudio savest demokrataskog sveta.

Nakog ovog događaja, albanska strana je dobila ravnopravnu poziciju na međunarodnoj konferenciji u Rambujeu koja je otvorila put za intervenciju NATO-a u cilju zaštite naroda Kosova, dodao je predsednik Kosova.

Predsednik Skupštine, Kadri Veselji, kazao je na Akademiji da grobovi u Račku i dalje čekaju pravdu.

„Oni koji su naredili i sproveli egzekuciju u Račku i dalje su na slobodi. To je sramota za međunarodnu zajednicu“, kazao je Veselji, dodajući da je „međunarodna pravda nemoguća a bez pravde za Račak, kao i ostale masakre počinjenih na Kosovu tokom rata“.

Premijer Ramuš Haradinaj kazao je ovom prilikom da put Kosova ka slobodi nije bio lak i da je na tom putu bilo mnogo bola, patnje, žrtava, ali dodao da ukoliko se veruje u pravdu, „ uspećemo i ostaćemo uvek verni našem pravu“.

Akademiji je prisustvovao i ambasador Wiliam Walker, koji je 1999. bio šef OEBS misije na Kosovu, a koji od tada svake godine dolazi na Kosovu na godišnjicu masakra.

Masakar u Račku, koji se dogodio 15. januara 1999., poznat je kao događaj koji je označio prekretnicu u odnosima međunarodne diplomactije sa Srbijom i Kosovom. Nakon njega usledilo je NATO bombardovanje na vojne ciljeve Srbije.

XS
SM
MD
LG