Dostupni linkovi

Kocijančič: Nema mesta negiranju događaja u Račku


Maja Kocijančič

Evropska unija je poručila vlastima Srbije da pokušaj promene istorije nije u duhu evropskih vrednosti.

“Nema mesta za negiranje ili relativizaciju događaja koji su se desili u Račku na Kosovu u januaru 1999 godine.Poricanje i revizionizam su u suprotnosti sa vrednostima Evropske unije i u suprotnosti sa projektom integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju”, podvukla je Maja Kocijančič portparolka EU.

Ova reakcija Kocijančič pristiže nakon izjava politčara u Srbiji i Kosovu proteklih dana oko događaja u selu Račak 1999. godine, gde su srpske snage ubile 45 albanskih civila, što je bio povod za reakciju međunardne zajednice koja je rezultirala bombardovanjem NATO.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je masakr u Račku nazvao “fabrikovanjem Williama Walkera“. Srpski ministar u kosovskoj vladi Ivan Teodosijević je ovaj događaj nazvao “izmišljotinom” te ga je zbog takve ocene razrešio kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančič je poručila da je celom regionupotrebno pomirenje, stabilnost i normalizacija odnosa.

“Poštovanjem žrtava, vlasti se moraju suzdržati i raditi na poštenoj i istinitoj proceni prošlosti”, podvukla je Kocijančič.

XS
SM
MD
LG