Dostupni linkovi

Varhelyi zasad još bez potvrde za evrokomesara


Kandidat za evropskog komesara za proširenje, Mađar, Oliver Varhelyi izjavio je kako Zapadni Balkan mora da ima kredibilnu perspektivu ulaska u EU, jer je to u evropskom geopolitičkom interesu
Kandidat za evropskog komesara za proširenje, Mađar, Oliver Varhelyi izjavio je kako Zapadni Balkan mora da ima kredibilnu perspektivu ulaska u EU, jer je to u evropskom geopolitičkom interesu

Članovi Spoljnopoitčkog odbora Evropskog parlamenta za sada nisu nisu odobrili kandidaturu mađarskog predstavnika Olivera Varhelyja za evropskog komesara za proširenje, saznaje se iz izvora unutar Evropskog parlamenta, javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Brisela.

Umesto toga Varhelyi će će morati da odgovori na dodatna pisana pitanja. Prema proceduri, zastupnici imaju pravo da ga ponovo pozovu na saslušanje ako smatraju da odgovori na pisana pitanja nisu potpuna.

Varhelyi je jutros obavio prvo potvrdno saslušanje, na kojem je izjavio kako Zapadni Balkan mora da ima kredibilnu perspektivu ulaska u Evropsku uniju, jer je to u evropskom geopolitičkom interesu.

"EU mora da bude spremna da prihvati region, a unutrašnje reforme mogu ići paralelno sa proširenjem Unije", poručio je Varhleyi, odgovarajući na pitanja evropskih poslanika prilikom saslušanja čiji je cilj potvrda njegovog imenovanja za komesara u novom sazivu Evropske komisije (EK).

On je obećao da se će odmah nakon imenovanja angažovati da razgovara sa onim državama članicama "koje imaju rezerve" kada je u pitanju proširenje EU. On je ocenio da je "ključna zabrinutost" kod ovih zemalja pitanje vladavine prava, te je ovo najavio kao glavni fokus njegovog angažovanja na Zapadnom Balkanu.

"Princip EU na Zapadnom Balkanu je - 'prvo osnove' - i ja ću to pratiti. Dokle god nema progresa u vladavini prava neće biti ni progresa u pristupanju EU", istakao je Varhelyi i upozorio da u slučaju nazadovanja u ispunjavanju kriterijuma koja se tiču vladavine prava, onda će doći i do suspenzije predpristupne finansijske pomoći.

Oliver Varhelyi je podvukao da će se zalagati za okončanje procesa normalizacije odnosa Srbije i Kosova do naredne godine.

"Radiću zajedno sa budućim šefom diplomatije EU Josepom Borrellom na tome da se dijalog Beograda i Prištine završi uspešno u 2020. godini", poručio je Varhelyi.

On je izjavio da će, ako bude imenovan predstavljati isključivo interes EU i neće dozvoliti nikakvo mešanje bilo koje vlade zemalja članica EU.

"Delovaću potpuno nezavisno i neću prihvatiti nikakve instrukcije od ostalih zemalja. Pratiću isključivo liniju EU", istakao je u više navrata Varhelyi, nakon brojnih pitanja evropskih poslanika, koja su se ticala njegovog kredibiliteta, s obzirom da je on kao ambasador Mađarske pri EU, kako su tvrdili zastupnici, na svim sastancima podržavao i branio politiku mađarskog premijera Viktora Orbana.

Osvrćući se na najavljenu novu metodologiju u pristupnim pregovorima, kandidat za budućeg evropskog komesara za proširenje je istakao kako nije potrebno promeniti celokupan pregovarački okvir.

"Metodologiju treba poboljšati. Ne moramo preispitati pregovarački okvir. Biće dinamike za zemlje koje napreduju brže u reformama a usporavanje za one koje to neće učiniti", naglasio je Varhelyi.

'EK bi mogla biti funkcionalna od 1. decembra'

Inače, Oliver Varhelyi je drugi kandidat iz Mađarske za evropskog komesara. Pre njega, kandidat iz Budimpešte je bio bivši ministar pravosuđa Laszlo Troscanyi, čiju je nominaciju Evropski parlament odbacio već u početnoj fazi jer je konstatovao konflikt interesa.

Evropski parlament je sveukupno odbio tri kandidata: iz Mađarske, Rumunske i Francuske. Ovo je bio razlog zašto novi saziv EK nije preuzeo dužnost 1. prvog novembra kako je bilo načelno planirano.

Proces potvrđivanja za tri kandidata bi trebao da se završi ovih dana. Najraniji datum kada bi nova EK mogla da postane funkcionalna je 1. decembar.

Evropski parlament će glasati o celoj novoj ekipi EK u paketu 27. novembra, pod uslovom da do tog trenutka budu obavljene sve procedure ispitivanja u ovoj instituciji.

U svetlu još jednog odlaganja Brexita, buduća predsednica EK Ursula von der Leyen je zatražila i od britanske vlade da predloži ime komesara, što je ranije London odbio, misleći da će Velika Britanija izaći iz EU 31. oktobra. Britanski kandidat treba proći sve procedure kao i ostali kandidati za komesare.

EvK čini jednak broj komesara koliko je i država članica EU.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG