Dostupni linkovi

Vučić i Dodik: Dobro je što je komesar EU za proširenje iz Mađarske


Zastave EU ispred zgrade Evropske komisije
Zastave EU ispred zgrade Evropske komisije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra da treba očekivati da će novi sastav Evropske komisije biti suočen s nizom unutrašnjih pitanja, koje treba da riješi u okviru same Evrope, prije svega migracije, euro, Brexit, koji je veoma teško pitanje te da će se, očigledno, tamo usmjeravati njihova politika, prenosi Fena.

"Što se tiče politike proširenja treba biti jasno da je značajna grupacija oko predsjednika Francuske Emanuela Makrona protiv proširenja i to će biti veoma teško prevazići, dok Evropa ne riješi svoje pitanje", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Komentirajući izbor bivšeg ministra pravde Mađarske Lasla Tročanja (László Trócsányi) za novog komesara za susjedstvo i proširenje u sklopu Evropske komisije, kazao je da se raduje sastanku sa svim novim ljudima iz Evropske komisije, a posebno s komesarom za proširenje.

"Mislim da je veoma važno da dolazi iz Mađarske, jer imaju bolji senziblitet za Balkan, nego neke druge zemlje i da u tom pogledu mogu da izrazim zadovoljstvo", rekao je Dodik..

Bivši ministar pravde Mađarske novi EU komesar za proširenje

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, u Beogradu, pozdravio izbor nekadašnjeg ministra pravde Mađarske za komesara za proširenje Evropske unije navodeći da očekuje veću podršku za Srbiju, navodi Beta.

"Veoma je važno da je neko iz regiona izabran, neko ko ima balansiran pristup i ko je prijatelj regiona i neko ko je sve samo ne neprijatelj Srbije", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je rekao da je Tročanji marljiv, izuzetan čovjek, posvećen, i da vjeruje da će njegov izbor značiti mnogo u daljem napretku Srbije, ali naglasio da to ipak zavisi od zemalja članica, a ne jednog čovjeka.

"Očekuje da ćemo imati značajnu podršku, veću nego da je neko drugi izabran", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG