Dostupni linkovi

Bregu: Suština procesa proširenja jeste povezivanje tržišta i ljudi


Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu
Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je kako regionalna saradnja postaje smislena onda kada je konačni cilj integracija u Evropsku uniju.

"S obzirom na to da je suština procesa proširenja povezivanje tržišta i ljudi, vjerujemo da je svaka inicijativa čiji je cilj odlučno ukidanje prepreka u našem regionu nužna i treba je razmotriti," kazala je Bregu u osvrtu na sastanke u Novom Sadu i Ohridu, odnosno takozvanom ‘malom Šengenu’ i ulozi RCC-a u tom pogledu.

Potcrtala je kako je misija RCC-a regionalna saradnja, navodeći da su u Ohrid bili pozvani da čuju prijedlog lidera tri ekonomije izregiona.

"Svih šest ekonomija regiona, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija su u procesu uspostavljanja regionalnog ekonomskog prostora, koji je zvanično predstavljen 2017. godine, na zahtjev svih šest pomenutih lidera, projekta čiji je cilj jačanje ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu i otklanjanje socijalnih prepreka mobilnosti mladih ljudi, stručnjaka, kvalifikovanih radnika i inovacija," navela je.

Bregu, međutim, upozorava da su u poređenju sa prije dvije i po godine, izgledi u tom pogledu daleko od dobrih.

"Proces pristupanja Evropskoj uniji je bio spor, a sada je i još nejasniji. Bilateralni sporovi i različiti pristupi doprinijeli su odgađanju zajedničkog ekonomskog prostora, uz određene aktivnosti koje su bile na listi prioriteta, a sada više nisu. Previše obaveza iz regionalnih sporazuma još nije ispunjeno. Opterećujući propisi i prekomjerna birokratija i dalje guše poslovanje i privrednike", precizira ona, pitajući se šta je novina sastanka u Ohridu, piše agencija Fena.

Istovremeno, ističe kako je za RCC regionalna saradnja aktivnost koja se razvija.

"U julu, na samitu u sklopu Berlinskog procesa RCC iznijelo je ideju o sporazumu o putovanju sa ličnom kartom u cijelom regionu. Svjesni smo da je bilateralno ovo teško ostvariti, ali smo svi zajedno uspjeli sa sporazumom o smanjenju cijena rominga, koji je potpisalo svih šest ekonomija. Ta se politička volja može ponoviti? Zar ne?", navodi Bregu.

U tom kontekstu, ističe kako regionalna saradnja postaje smislena onda kada je konačni cilj integracija u Evropsku uniju.

"S obzirom na to da je suština procesa proširenja povezivanje tržišta i ljudi, vjerujemo da je svaka inicijativa čiji je cilj odlučno ukidanje prepreka u našem regionu nužna i treba je razmotriti", zaključila je Bregu, saopćeno je iz RCC-a, prenosi agencija Fena.

XS
SM
MD
LG