Dostupni linkovi

Oliver Varhelyi, novi kandidat Mađarske za komesara EU


Zastave EU ispred zgrade Evropske komisije
Zastave EU ispred zgrade Evropske komisije

Mađarski ambasador pri Evropskoj uniji, Oliver Varhelyi je novi kandidat iz Budimpešte za komesara za proširenje i politiku susjedstva Evropske unije.

Ovo je u ponedeljak saopštila mađarska vlada, a Evropska komisija je danas potvrdila da je zvanično dobila novi predlog.

Mina Andeeva, portparolka Evropske komisije je naglasila da su naredni koraci veoma važni i da novi predlog ne podazumeva po automatizmu nominaciju za komesara jer su neophodne početne procedure koje obuhvataju direktan intervju buduće predsednice Ursule von der Leyen sa novim kandidatom i nakon moguće njene potvrde on je podvrgnut kontroli o konfliktu interesa, nakon čega sledi saslušanje u Evropskom parlamentu.

Andeeva nije potvrdila dali će mađarski kandidat biti ponovo nominovan za komesar za prošrenje, poput njegovog prethodnika Laszla Troscanyia.

“Ne želim da u ovom trenutku spekulišem o konačnoj odluci izabrane predsednice Evropske Komisije, pre nego što ona obavi intervjue sa novim kanididatima”, naglasila je Andeeva.

Odbor za pravna Pitanja Evropskog parlamenta (JURI) je u ponedeljak zaključio da kandidati iz Rumunske, Rovana Plumb i kandidat iz Mađarske Lsazlo Troscanyi nisu podobni da postanu evropski komesari zbog konflikta interesa.

U Evropskoj kmisiji je potvrđeno da je Ursula von der Leyen odmah nakon ove odluke razgovarala sa premijerima Rumunske i Mađarske od kojih je zatražila da u što kraćem roku izađu sa novim predlozima.

Mađarska vlada je u ponedeljak uveče zamenila ime Troscanyia sa imenom mađarskog diplomate Oliver Varhelyi.

Sa druge strane, Rumunska i dalje nije izašla sa novim predlogom.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG