Dostupni linkovi

Ambasada SAD u BiH: Entiteti nemaju pravo na samootcjepljenje


Nakon što je Stranka demokratske akcije usvojila Deklaraciju, u kojoj se navodi kako su njihovi ciljevi Republika Bosna i Hercegovina sa jednim predsjednikom, iz Republike Srpske, tačnije Saveza nezavisnih socijaldemokrata stigao je odgovor. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će ponovo afirmisati pravo na samoopredjeljenje Republike Srpske.

Nakon povišenih tenzija na relaciji ove dvije stranke oglasila se i Ambasada Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini.

Zabrinuti smo zbog nekih političkih pozicija koje potiču na podjele u nedavnoj Deklaraciji SDA. Ovaj vid retorike nije pokušaj da se riješe svakodnevni problemi građana, nego dalje podgrijavaju političke tenzije, navodi Ambasada Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini na Twitteru.

"Takva retorika usporava napredak BiH ka euroatlanskim integracijama i članstvu BiH u EU, podriva stabilnost i plaši investitore, što uništava radna mjesta i ubrzava egzodus građana", navode iz ambasade. Dodaju I da je pozicija Sjedinjenih Država poznata i da ostaje nepromijenjena – „u potpunosti podržavamo Bosnu i Hercegovinu, njen teritorijalni integritet i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvene, suverene države sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.“

„Svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora se usvojiti u skladu sa postupcima utvrđenim u Ustavu, za koje je potrebna široka podrška političkog spektra BiH, uključujući i sve konstitutivne narode“, dalje navode.

Ističu i kako su teritorijalni integritet i suverenitet BiH zagarantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da ni Dejton, ni Ustav BiH ne nude nijednom entitetu pravo na otcjepljenje.

„Postojanje svakog entiteta u potpunosti ovisi o postojanju BiH“, zaključuju iz Ambasade Sjedinjenih Država u BiH.

XS
SM
MD
LG