Dostupni linkovi

SNSD će afirmisati ideju o samoopredjeljenju zbog Deklaracije SDA


Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović

Potpredsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojša Radmanović rekao je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci da je Deklaracija Stranke demokratske akcije (SDA) usložila situaciju u BiH.

Tako je najavio da će na sutrašnjem sastanku Glavnog odbora SNSD-a, koja je vladajuća stranka u Republici Srpskoj, zauzeti stav o vraćanju na izvorni Dejton (mirovni sporazum kojim je okončan rat u BiH, a u čijem sastavu je i Ustav BiH) ističući borbu za vraćanju nadležnosti oduzetih djelovanjima visokih predstavnika u BiH te da će pozvati na sprovođenje rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti Ustava i vojne neutralnosti.

˝U tom smislu afirmišemo naš raniji stav o povratu nadležnosti kojih ima sada skoro 80 prenesenih mimo Ustava raznim odlukama visokog predstavnika na koje nije imao pravo. Dakle sporimo to sve od bonskih ovlaštenja pa naovamo i zalažemo se za povrat i nudimo i koalicionim partnerima i svima drugima koji nisu naši koalicioni partneri da se složimo oko toga".

Radmanović je istakao i da će se Glavni odbor stranke ponovo afirmisati pravo na samoopredjeljenje.

˝Vrijeme je, baš zbog ovakvih stavova koje čujemo iz političkog Sarajeva, da ponovo afirmišemo pravo na samoopredjeljenje. Dakle, međunarodno pravo na samoopredjeljenje zacrtano Poveljom Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim aktima koji imaju primat u odnosu na akte u Bosni i Hercegovini. Pravo na samoopredjeljenje je važna stvar koju nikada niko nema pravo da preskoči ni na jednom prostoru u Evropi pa ni u Bosni i Hercegovini˝, poručio je Radmanović.

SDA je, naime, prije nekoliko dana usvojila Programsku deklaraciju, prema kojoj, bi Bosna i Hercegovina (BiH) bila definisana kao regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti- državnim, regionalnim i lokalnim, i u kojoj bi bio jedan predsjednik.

XS
SM
MD
LG