Dostupni linkovi

Dodik o Deklaraciji SDA: To je atak na ustavni poredak BiH


Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Drvaru da je Deklaracija Stranke demokratske akcije (SDA) atak na ustavni poredak BiH, dodavši da svaki potez ka unitarizaciji BiH znači odvlačenje Republike Spske (RS) van toga.

"To što SDA pokušava da napravi je prizivanje nestabilnosti i sukoba. Oni vrlo dobro znaju da se Srbi neće odreći Republike Srpske. To je iluzija i priča o islamskoj državi u kojoj su oni većina koja uvodi šerijat", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ako Bošnjaci i SDA žele reorganizaciju BiH, onda će na bazi toga i RS tražiti reaorganizaciju države.

"Šta god dodje iz RS stranci prave galamu. A ova deklaracija je tipičan atak na ustavni poredak… Svaki potez ka unitarnosti u BiH znači odvlačenje RS van toga", istakao je Dodik.

On je naveo da je BiH trebalo da doživi svoj kraj još 1996. godine, ali je, kako je naveo, "nekako sklepana".

U predlogu Deklaracije, koju bi sutra trebao da usvoji Kongres SDA se, izmedju ostalog, navodi se da je primarni i dugoročni cilj SDA Republika BiH, afirmacija bosanskog jezika kao zajedničkog identiteta svih gradjana BiH, uspostavljanje Vrhovnog suda BiH, reforma policije.XS
SM
MD
LG