Dostupni linkovi

Senad Bratić podnio ostavku na funkciju potpredsjednika Skupštine RS


Narodna skupština Republike Srpske
Narodna skupština Republike Srpske

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) iz bošnjačkog naroda Senad Bratić iz Sranke demokratske akcije (SDA) podnio je danas neopozivu ostavku na tu funciju.

Ostavka je uslijedila nakon što su iz stranaka vladajuće većine u entitetskom parlamentu najavili za večeras posebnu sjednicu sa zahtjevom za Bratićevu smjenu.

Bratić je u izjavi novinarima rekao da podnosi ostavku, zbog pokrenute inicijative za njegovo razrješenje s funkcije potpredsjednika NSRS iz bošnjačkog naroda, a ne želeći da ova inicijativa doprinese međuetničkom nerazmijevanju i podizanju tenzija, prenosi Fena.

Kazao je da inicijativa vladajućih u Republici Srpskoj (RS) za njegovu smjenu ima za cilj da političku nemoć predstave kao nadmoć i da političke procese i nerazumijevanje povežu s etničkim odnosima.

Istakao je da je pogrešan smjer kojim se kreće vladajuća većina u RS-u.

Senad Bratić
Senad Bratić

U Narodnoj skupštini RS-a je za 18 sati zakazana posebna sjednica, a na dnevnom redu je Prijedlog odluke o smjeni Bratića.

U obrazloženju zahtjeva za zakazivanje sjednice s prijedlogom dnevnog reda poslanici su podsjetili da je SDA na svom posljednjem kongresu usvojila političku deklaraciju koja je, kako su naveli, direktno usmjerena "protiv interesa Republike Srpske i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je garantovan status RS-a i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda".

U toku dana opširnije

XS
SM
MD
LG