Dostupni linkovi

Kontra šetnja prije Povorke ponosa u Sarajevu


Protest pristalica i članova LGBT populacije u Sarajevu 2017.

U subotu 7. septembra, na relaciji od Vječne vatre do Trga BiH u Sarajevu, biće organizovana mirna šetnja građana u organizaciji nevladine organizacije "Svjetlo" pod nazivom "Dani porodice".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izdalo je dozvolu pomenutom udruženju na šetnju.

Ova nevladina organizacija, šetnjom, kako navode u saopštenju za javnost, iskazuje neslaganja s organizovanjem prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa zakazane za 8. septembar na istoj dionici.

Iz udruženja "Svjetlo" saopštili su da će šetnja početi u 14 sati ispred Vječne vatre, a da će ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH biti održan 'prigodan govor'.

Prva Povorka ponosa u Bosni i Hercegovini, organizuje se kao događaj kroz koji se promovišu ljudska prava na slobodu okupljanja i iznošenje stavova.

Paralelno sa pripremama Povorke, politička stranka Narod i Pravda predsjednika Skupštine Kantona Sarajevo Dine Konakovića, ranije je pozvala organizatore da preispitaju namjeru i potrebu organizovanja povorke u Sarajevu. Oni navode da “u ionako uzavreloj političkoj situaciji u BiH bilo kakva eskalacija može izazvati negativne posljedice”.

I pored poziva određenih političkih struja u BiH na otkazivanje prve Povorke ponosa, organizatori najavljuju da se to neće dogoditi, te da vjeruju da će policija uraditi svoj posao, kao što je i obećala.

Održavanje Povorke ponosa podržali su ambasada Sjedinjenih Država u BiH, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kao i brojni drugi.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG