Dostupni linkovi

Premijer Pakistana: U Kašmiru moguća nova Srebrenica


"Spasite Kašmir", jedan od grafita u Srinagaru, Kašmir

Pakistanski premijer Imran Khan upozorio je u četvrtak na mogućnost novog masakra i etničkog čišćenja muslimana u Kašmiru, poput onog koji se dogodio prije 24 godine u Srebrenici.

"Zar će svijet tiho posmatrati masakr i etničko čišćenje muslimana u Kašmiru kao što je to bilo sa Srebrenicom", upitao se Khan na Twitteru i dodao:

"Želim upozoriti međunarodnu zajednicu da ako dozvoli da se to dogodi, to će imati ozbiljne posljedice i izazvat će reakcije u muslimanskom svijetu koje pokreću radikalizaciju i cikluse nasilja."

​Ove riječi Khana dolaze nakon što je Indija 5. augusta ukinula specijalni status Kašmira u pokušaju da potpuno integriše jedini region sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Kašmir je pod ključem već više od sedam dana, s prekidom mobilne, fiksne i internet mreže i ograničenjima poput policijskog sata koji ljudima zabranjuju okupljanje. Međutim, zavničnici su u srijedu saopštili kako su ta ograničenja sada ublažena u regionu hinduističke većine Džamuu.

Indija tvrdi da će odluka o oduzimanju Kašmiru specijalnog ustavnog statusa i njegovo premiještanje iz kategorije savezne države u teritoriju osloboditi to područje od separatizma. Pobunjenici se u Kašmiru decenijama bore protiv indijske vlasti. U sukobima ekstremista i demonstranata s indijskim snagama sigurnosti je od 1989. poginulo oko 70.000 ljudi. Najveći dio stanovnika Kašmira želi ili nezavisnost ili pripajanje Pakistanu.

I Indija i Pakistan polažu prava na Kašmir i dva puta su ratovali zbog njega. Prvi rat je okončan 1948. podjelom Kašmira i obećanjem referenduma pod pokroviteljstvom UN-a o budućem statusu. Taj referendum nikada nije održan.

Zašto je Kašmir kontroverzan?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

XS
SM
MD
LG