Dostupni linkovi

Indija ukinula specijalni status Kašmira, Pakistan negoduje


Indijski vojnici u Kašmiru
Indijski vojnici u Kašmiru

Indija je ukinula specijalni status Kašmira u pokušaju da potpuno integriše jedini region sa većinskim muslimanskim stanovništvom, što je potencijalno najveći politički potez u vezi sa ovom teritorijom u posljednjih blizu sedam decenija, prenosi Reuters.

Istovremeno, vlada Pakistana je navela da je Indija pokrenula "ilegalne korake" u odluci da ukine specijalni status Kašmira.

"Kao stranka ovog međunarodnog spora, Pakistan će iskoristiti sve moguće opcije u suprotstavljanju ilegalnim koracima", ističe se u izjavi pakistanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Član 370 omogućuje državi vlastiti ustav, zasebnu zastavu i nezavisnost o svim pitanjima osim vanjskih poslova, odbrane i komunikacija.

Ministar unutrašnjih poslova Amit Shah rekao je u parlamentu da će federalna vlada ukinuti ustavnu odredbu koja garantuje autonomiju državi Džamu i Kašmir, uključujući njeno pravo da sama kreira svoje zakone.

"Na državu Džamu i Kašmir primjenjivat će se čitav Ustav", rekao je Shah dok su opozicioni poslanici burno protestovali.

Vlada je ukinula i zabranu kupovine imovine za ljude izvan Džamua i Kašmira, čime se otvara put Indijcima da ulažu i naseljavaju se ovdje kao i u bilo kom drugom dijelu Indije. Očekuje se da će u Kaširu biti otpora ovoj odluci.

Desetine hiljada ljudi poginule su u oružanoj pobuni koja je izbila protiv indijske uprave 1989. godine. Stotine hiljada indijskih vojnika poslate su u ovaj region da uguše pobunu.

Ovaj potez mogao bi da pojača tenzije u odnosima sa Pakistanom, koji polaže prava na Kašmir i zahtijeva da narod Kašmira dobije pravo na samoopredjeljenje.

XS
SM
MD
LG