Dostupni linkovi

Pakistan traži hitan sastanak UN-a zbog poteza Indije u Kašmiru


Indijska policija na ulicama Srinagara, Kašmir
Indijska policija na ulicama Srinagara, Kašmir

Pakistan je u utorak pozvao na hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, rekavši da odluka Indije o ukidanju autonomije onog dijela Kašmira kojim ona upravlja predstavlja "neposrednu prijetnju" međunarodnom miru i može dovesti do etničkog čišćenja i genocida u regiji sa dominantno muslimanskom većinom.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mahmood Qureshi je demantirao "nedavne agresivne akcije" indijske vlade vođene od nacionalista, ističući da "namjerno narušavaju međunarodno priznati sporni status Džamuu i Kašmiru".

Quereshi je u pismu Vijeću, u koje je AP imao uvid, optužio Indiju da provodi "rasističku ideologiju" čiji je cilj pretvoriti svoj dio Kašmira iz muslimanske većine u teritorij sa hinduističkom većinom. "Indijske akcije 5. augusta 2019. otvorile su put za realizaciju ovog cilja fašističke politike", napisao je.

Quereshi je upozorio da će svaki takav pokušaj "evocirati snažni kašmirski otpor", a "očekivana masovna represija od indijskih okupacijskih snaga će dovesti do etničkog čišćenja i genocida".

Kazao je da Vijeće sigurnosti "ima obvezu spriječiti povratak nove Srebrenice i Ruande", referirajući se na genocid u Srebrenici (Bosna i Hercegovina) 1995., i Ruandi 1994. godine.

Poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz, čija zemlja ovog mjeseca predsjedava rotirajućim predsjedništvom Vijeća, rekao je da će članovi raspravljati o pismu pakistanskog šefa diplomatije.

"Poljska vjeruje da se to može riješiti samo mirnim putem i ... zalažemo se za dijalog između Pakistana i Indije kako bismo riješili razlike", rekao je Czaputowicz. "Napeti odnosi između Indije i Pakistana negativno utječu na cijelu regiju Južne Azije i mogu dovesti do ozbiljnih političkih, sigurnosnih i ekonomskih posljedica."

Zašto je Kašmir kontroverzan?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

XS
SM
MD
LG