Dostupni linkovi

Indijski premijer obećao 'vraćanje prošle slave' Kašmiru


Narendra Modi
Narendra Modi

Premijer Indije Narendra Modi rekao je da će njegovom odlukom o ukidanju posebnog statusa Kašmiru, toj regiji biti vraćena njezina "prošla slava".

Rekao je da će Kašmir igrati "važnu ulogu" u razvoju Indije tijekom svog današnjeg govora (15. kolovoz) o Danu neovisnosti.

Rekao je da je članak 370, ustavna odredba koja mu je davala poseban status, samo potaknula korupciju.

Modi nije govorio o stavljanju Kašmira pod ključ i blokiranim sredstvima komunikacije, potezima koji su uspostavljeni u Kašmiru od prošlotjedne odluke o ukidanju posebnog statusa.

Dao je svoje primjedbe tijekom govora na Dan neovisnosti u kultnoj Crvenoj tvrđavi u glavnom gradu New Delhiju.

Indija slavi Dan neovisnosti, dan nakon Pakistana, koji je razjedinjen od Indije 1947. godine.

Tijekom svog govora u srijedu (14. kolovoza), pakistanski premijer Imran Khan kritizirao je Indiju zbog njenog poteza o Kašmiru.

"Svijet gleda na Kašmir i Pakistan. Što god da je učinjeno za vrijeme policijskog sata u Indiji, reći ćemo međunarodnoj zajednici da ste odgovorni. Koji god forum da dobijemo, ja ću biti ambasador i dovest ću Kašmir na svaki forum", rekao Khan.

Međutim, Modi nije odgovorio na Khanove primjedbe. Umjesto toga, kritizirao je ljude u svojoj zemlji koji se protive opozivu članka 370, optužujući ih da "igraju politiku".

Prošlim vladama nije nedostajalo hrabrosti da poduzmu takav hrabar korak, jer su bile zabrinute za svoju političku budućnost, rekao je Modi. "Briga me za svoju političku budućnost. Za mene je budućnost zemlje na prvom mjestu."

Kašmir je pod ključem već više od tjedan, s prekidom mobilne, fiksne i internetske mreže i ograničenjima poput policijskog sata koji ljudima zabranjuju okupljanje. Međutim, dužnosnici su u srijedu priopćili kako su ta ograničenja sada ublažena u regiji hinduističke većine Džamuu.

Zašto je Kašmir kontroverzan?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Indija tvrdi da će odluka o oduzimanju Kašmiru specijalnog ustavnog statusa i njegovo premiještanje iz kategorije savezne države u teritoriju osloboditi to područje od separatizma. Pobunjenici se u Kašmiru desetljećima bore protiv indijske vlasti. U sukobima ekstremista i prosvjednika s indijskim snagama sigurnosti je od 1989. poginulo oko 70.000 ljudi. Najveći dio stanovnika Kašmira želi ili neovisnost ili pripajanje Pakistanu.

I Indija i Pakistan polažu prava na Kašmir i dva puta su ratovali zbog njega. Prvi rat je okončan 1948. podjelom Kašmira i obećanjem referenduma pod pokroviteljstvom UN-a o budućem statusu. Taj referendum nikada nije održan.

XS
SM
MD
LG